23948sdkhjf

Vi firar Internationella kvinnodagen

I dag är det den internationella kvinnodagen. Enligt de senaste siffrorna från TYA:s rapport Trendindikatorn Åkeri 2023 utgör kvinnor nio procent av alla lastbilsförare i landet. Samtidigt var 16 procent av alla som anställdes 2022 kvinnor.

Transportnet har listat några av de intervjuer vi gjort det senaste året med kvinnor i branschen.

Kvinnliga lastbilssäljare växer inte på träd i Sverige. Transportnet har lyckats spåra en – Jonna Bäckdahl som jobbar på Svenstigs.

Knep drömjobbet – säljer lastbilar

Stora Enso ska reducera sina koldioxidutsläpp med 50 procent fram till 2030. En nyckel för att lyckas med hållbar logistik är samarbeten, menar skogsindustrikoncernens nya chef för Sourcing and Logistics, Minna Björkman.

Stora Ensos logistikchef: ”Samarbete är nyckeln”

Sofia Mattfolk, säljare på Ahola Transport berättar om vikten av att öka fyllnadsgraderna i lastbilarna och optimering av rutter som ett sätt att minska klimatpåverkan.

Ahola Transport: ”Måste ta hand om chaufförerna lika bra som våra kunder”

Ikea är på offensiven. De senaste åren har bolaget öppnat ett stort cityvaruhus i Stockholm och flera planeringsstudior i landet. Stora kliv tas för att komma kunderna så nära som möjligt, och med det stresstestas logistiken. Vid ratten sitter Hanna Bevenby Broman, logistikchef på Ikea.

Ikea har växtvärk – nu skiftar möbeljätten logistiken

Magdalena Bosson har tagit över rodret för Stockholms Hamnar sedan årsskiftet 2022/ 2023. Med lång erfarenhet från en rad olika roller inom Stockholm stad ser hon att läget försiktigt ljusnar.

Styr mot ljusare tider – möt Stockholms Hamnars nya vd

I somras tog Derome emot den första tunga kundbyggda kranbilen som går på el. Satsningen beskriver träindustriföretagets hållbarhetschef Elina Aggerstam som ”ett kvitto på att vi faktiskt agerar”.

Derome bryter ny mark

"Ett brott på Malmbanan får direkt stora ekonomiska konsekvenser för oss." beskrev Linda Bjurholt, logistikchef och vd för LKAB Malmtrafik, malmtransporterna på den 500 kilometer långa järnvägssträckan i norra Sverige, när Transportnet intervjuade henne förra året.

LKAB Malmtrafiks vd: ”Drömmer om att trafikplanera med AI”

2023 var ett utmanande år för Klimatklivet. Men när regeringen presenterade sin budgetproposition i september kom beskedet om nya satsningar till investeringsstödet. Anna Bredberg, enhetschef på Klimatklivet, berättar att hälften av alla ansökningar berör laddinfrastruktur.

Klimatklivet står redo att möta högt söktryck

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078