23948sdkhjf

Knep drömjobbet – säljer lastbilar

Kvinnliga lastbilssäljare växer inte på träd i Sverige. Transportnet har lyckats spåra en – Jonna Bäckdahl som jobbar på Svenstigs.  

Lastbilskortet var en studenpresent från föräldrarna, eftersom Jonna Bäckdahl är uppvuxen på en hästgård utanför stan där hon bor. Där och då föddes lastbilsintresset som följt henne hela livet. 

CE-kort för tungt släp och YKB tog Jonna efter gymnasiet och innan hon påbörjade studierna produktionsutveckling på Göteborgs tekniska college. Då tog livet en ny vändning.

– Jag har ett kombinerat intresse för teknik och lastbilar och tänkte att det kanske skulle gå att använda i mitt yrke, och tack vare skolan och en konsultfirma i Göteborg serverades plötsligt den möjligheten. Konsultfirman behövde en person med teknisk utbildning och lastbilskörkort samt erfarenhet för ett uppdrag på Scania i Södertälje. Konsultfirman höll utbildningar på skolan och frågade om de möjligtvis hade någon elev med den bakgrunden. ”Japp, det har vi!” sade skolans koordinator. ”Aha, vad heter han?” blev svaret från konsultfirman. Men det var ju jag.

När jag sökte tjänsten på Svenstigs var jag den enda ansökande kvinnan.

På Scania blev det totalt fyra år som konsult. Jonna jobbade först med jämförandetester mellan Scania och andra märken inför lansering av den senaste generationen Scania. Därefter hamnade hon på fältprovgruppen där man ansvarar för lastbilar med olika projekt som går ute hos kunder runtom Europa.
– Dessa år var väldigt spännande och jag utvecklades otroligt mycket. Efter fyra års veckopendlande till Södertälje kände jag att jag ville ”hem” igen. Jag började arbeta som säljare av industrimaskiner hemma i Småland under en tid men saknade lastbilarna. När tjänsten som lastbilssäljare på Svenstigs dök upp sökte jag och hade privilegiet att få jobbet. Nu har jag arbetat som säljare och uthyrningsansvarig på Svenstigs i 2,5 år och trivs fantastiskt bra.

Kontakt är en stor del av vardagen, i Jonnas roll ingår både försäljning och uthyrning av lastbilar. Hon specar nya lastbilar, hämtar, lämnar och testkör lastbilar och bussar, säljer begagnade lastbilar och sköter all koordinering kring de åtta enheter som ingår i hyrflottan.

För att lyckas som lastbilssäljare tror Jonna Bäckdahl att man behöver ha ett grundläggande lastbilsintresse och stor förståelse för kunderna.
– Man måste vara lyhörd, engagerad och social för att kunna möta kunderna. Det som är mest speciellt är att det är en sådan bredd mellan kunderna. Vi har åkare där hela livet kretsar kring lastbilen, man har den både som sin inkomstkälla och sin stora hobby där man åker på utställningar och evenemang på helgerna. Och så finns andra kunder där man enbart ser lastbilen som ett verktyg i sin verksamhet och räknar på varje krona.
– Det är också en bred bransch med många olika applikationer. Man behöver vara tekniskt insatt och hänga med i svängarna när det kommer ny teknik.

Fakta

Om Svenstigs

Svenstigs är ett familjeföretag som startade 1929 i Smålandsstenar. Till en början rörde verksamheten reparation av de få bilar som fanns men snart började man också sälja begagnade bilar. Efter några år började man också försäljning av nya bilar och 1952 blev företaget agentur för Scania och Volkswagen. 

Under 1950- och 60-talet växte företaget snabbt och etablerades i Värnamo och Gislaved med försäljning och verkstäder. Från cirka 15 medarbetare på 1950-talet är man idag cirka 110. Svenstigs är inne i sin tredje generationsväxling där döttrarna Anna och Karin Svenstig kommit in som ägare och i styrelsen.

Även om hon är hjälpt av att ha själv varit lastbilschaufför finns fortfarande mycket att lära.
– Det jag tycker är svårast att ha koll på alla detaljer kring påbyggnationer. Det finns många olika fabrikat och många olika varianter. Men vi är ett grymt bra arbetslag här på Svenstigs och jag har full stöttning från både kollegor och chefer.

Ytterst få kvinnor är lastbilssäljare, vilket Jonna Bäckdahl tror har flera orsaker.
– Dels tror jag att det inte är så många kvinnor som tänker på att man kan bli lastbilssäljare och söker därför inte sådana jobb. När jag sökte tjänsten på Svenstigs var jag den enda ansökande kvinnan. Det finns nog även ett visst motstånd från arbetsgivare att anställa kvinnor. Det finns visst förlegade tankar om att vi kvinnor inte skulle klara av att hantera ”tuffa” kunder.

Och visst har hon stött på förutfattade meningar:
– Det händer att vissa kunder inte vill ha kontakt med mig utan att förklara varför, men det är ytterst sällsynt. De flesta har förtroende för mig, särskilt när de vet att jag har erfarenhet av att köra lastbil.

Och fördomarna är inget hinder.
– Jag trivs fantastiskt bra på jobbet. Trevliga kunder och kollegor och en rolig produkt att arbeta med. Jag är glad att jag fått chansen att jobba med det jag tycker om! Jag är evigt tacksam för de personer som stöttat mig på vägen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094