23948sdkhjf

Elbilar ökar inte risken för svåra fartygsbränder

Varje år sker mellan två och tre stora bränder på bilfärjor och biltransportfartyg. Men att frakta elbilar till havs innebär ingen ökad risk för svår bilbrand, enligt en ny studie.

Riskerna vad gäller svårsläckta elbilbränder har debatterats tämligen flitigt.

Men enligt studier så är släckningen av en brinnande elbil inte mer riskfyllt för räddningstjänsten än en brinnande dieselbil.

Flera transportoperatörer har trots detta valt att inte frakta elbilar på sina fartyg.

Nu konstaterar det Rise-drivna projektet Lash Fire i sin slutrapport att elbilar inte innebär en högre risk för brand ombord än traditionella bilar.

– Det finns en stor rädsla kring hanteringen av elbilar som fått extra stort fokus när det kommer till fartyg på grund av den utsatthet man befinner sig i på havet, säger Franz Evegren, projektledare för Lash Fire och enhetschef på Brandsäker Transport på Rise i ett pressmeddelande.

– Att en elbil innebär annorlunda brandrisker jämfört med traditionella fordon råder det inga tvivel om. De kan hamna i termisk rusning som är svår att få stopp på och som ger utsläpp av brännbara gaser. Men att riskerna är större ser vi inga tecken på i nuläget, säger han.

Den aktuella forskningen visar att elbilar brinner mer sällan än konventionella fordon och att fartygens sprinklersystem klarar att kontrollera brand i en elbil lika effektivt.

– Du kan arbeta med samma metoder som vid vanliga fordonsbränder, såsom sprinklersystem, strålrör och bärbara släckare. En viktig skillnad är den potentiella återantändningsrisken som kan hanteras med en mobil vattenkylningsanordning eller brandfilt och övervakning av temperaturen med IR-kamera under en längre tidsperiod efter själva släckinsatsen, säger Magnus Arvidson, forskare på Rise.

Forskningsprojektet Lash Fire drivs sedan 2019 av Rise. 25 aktörer från industri, akademi och myndigheter i 13 olika EU-länder deltar i projektet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094