23948sdkhjf

Kvinnor i branschen berättar: "Bytte till förarutbildningen och det ångrar jag inte"

I dag är det den internationella kvinnodagen. Enligt de senaste siffrorna från TYA:s rapport Trendindikatorn Åkeri 2022 utgör kvinnor 9 procent av alla lastbilsförare i landet. Samtidigt var 17 procent av alla som anställdes 2021 kvinnor.

Transportnet har listat några av de intervjuer vi gjort genom åren med kvinnor inom branschen.

Att segla ett av världens största fartyg är få förunnat. Den tioåriga utbildningen, personliga lämpligheten och möjligheten till anställning gör att få tar sig hela vägen. För Sofia Lundmark var yrkesvalet dock alltid enkelt, hon skulle segla kapten.

Läs hela intervjun här: Att segla kapten som kvinna

Viktoria Johanssons drömmar om att jobba inom transportbranschen har egentligen alltid funnits. När Transportnet pratade med Victoria Johansson skulle hon just påbörja sin fasta anställning som kranbilsförare. Ett yrke där variationerna både är utmaningen och tjusningen.

Läs hela intervjun här: Kranbilsföraren Victoria om sitt yrke: "Det är en livsstil"

En av deltagarna som gick vidare till fjolårets Yrkes-SM i Växjö var Felicia Bendroth. Under förra hösten påbörjade hon sin praktik på ett företag som kör asfalt, men valet till att bli förare fanns inte med från början.

– Först började jag på samhällslinjen och gick där i två år, innan jag bytte till förarutbildningen, och det ångra jag inte. Jag vet inte exakt vad jag vill rikta in mig på, det finns så mycket och man måste testa på, sa Felicia Bendroth, när vi talades vid inför förra årets tävling.

Läs hela intervjun här: Felicia Bendroth till Yrkes-SM i Växjö.

My Larsson jobbar för en underentreprenör åt LKAB i gruvan i Gällivare. Hon tyckte att det saknades ett ställe att slinka in på efter skiftet i gruvan. När vi pratade med henne hade hon öppnat en egen butik. "Här ska man kunna handla sig en matlåda och fräscha smörgåsar".

Läs hela intervjun här: Gruvlastarföraren öppnar butik

Transportföretagens projekt Framfart jobbar med att öka jämställdheten inom branschen. Bland annat syftar projektet till att hjälpa till vid rekrytering genom olika verktyg och färdplaner.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063