23948sdkhjf

Tunga lastbilsligan juni: Scania snuvar ärkerivalen på förstaplatsen

Läget för fordonstillverkarna på den svenska marknaden är tufft, det visar Mobility Swedens senaste statistik över antalet nyregistreringar.

Den svenska fordonsmarknaden uppvisar totalt ett svagt första halvår 2024, det visar Mobility Swedens statistik över antalet nyregistrerade tunga och lätta lastbilar. 

Siffrorna visar en nedgång med 16 procent för tunga lastbilar och 29 procent för bussarna jämfört med föregående år. Lätta lastbilar har samtidigt en uppgång på nära 8 procent i år, men minskade med en procent i juni. 

Marknadsläget för lätta lastbilar är fortsatt svagt och branschens interna orderläge visar på en avtagande marknad. Andelen lätta elektriska lastbilar uppgick i juni till cirka 20 procent och totalt till nära 23 procent för första halvåret. 

Det svaga ekonomiska läget, särskilt inom byggsektorn, har även lett till att Mobility Sweden nu justerar ned årets prognos för lätta lastbilar, från 42 000 till 39 000 fordon. 

Tunga fordon har även de fortsatt utmanande, där registreringarna av tunga lastbilar i juni minskade med 14 procent och en total nedgång under första halvåret med drygt 16 procent jämfört med förra året. 

Av de nya tunga lastbilarna var i juni 8 procent eldrivna och hittills i år uppgår andelen till drygt 6 procent.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047