23948sdkhjf

Nu gäller de nya GSR-kraven

De uppdaterade kraven inom EU:s säkerhetsförordning GSR har börjat gälla för nyregistrerade bussar och lastbilar inom den europeiska unionen.

Den 7 juli började EU:s uppdaterade säkerhetskrav för nya lastbilar och bussar som säljs i EU att gälla.

General safety regulation, GSR, syftar till öka trafiksäkerheten på de europeiska vägarna och ingår i EU:s initiativ Vision Zero.

2019 antog EU de uppdaterade kraven som trädde i kraft 2022 och innebär att alla nyregistrerade bussar och lastbilar inom unionen från och med i söndags behöver vara utrustade med åtta obligatoriska funktioner.

1. Nödstoppssignal: ett blinkljus som varnar bakomliggande trafikanter om fordonet plötsligt sänker farten eller gör en kraftig inbromsning.

2. System för däcktrycksövervakning: ett system som ständigt övervakar trycket i alla däck när fordonet används och varnar föraren när lufttrycket i ett däck är för lågt eller högt.

3. Döda vinkeln-varningssystem: ett system som varnar föraren för kollisionsrisker med fotgängare och/eller cyklar bredvid fordonet. Den här funktionen är aktiv i låga hastigheter.

4. System för backningsövervakning: kamera- och/eller sensorteknik som visar och gör det möjligt för föraren att upptäcka föremål eller personer bakom fordonet i samband med backning.

5. System för detektion av fotgängare och cyklister vid start: varnar föraren för risken att kollidera med fotgängare och cyklister som befinner sig i närheten av fordonets främre döda vinkel.

6. Möjlighet att installera alkolås: ett standardiserat gränssnitt som möjliggör installation av alkolåsenheter från eftermarknadstillverkare, i avsikt att hindra förare som överskrider gränsen för rattonykterhet att köra sitt fordon.

7. Varning vid förartrötthet eller distraktion: varnar om systemet identifierar att föraren inte är tillräckligt pigg och håller på att bli trött.

8. Intelligent hastighetsstöd: utnyttjar kameror och kartdatabaser med GPS-stöd för att varna föraren om hastighetsgränsen överskrids.

Källa: Scania

Enligt EU väntas de uppdaterade reglerna rädda över människors 25 000 liv år 2038.

Längre fram kommer det att bli krav på ytterligare tre funktioner, det mellan åren 2026 och 2029.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078