23948sdkhjf

Coop växlar upp tågtransporterna med 50 procent

5 000 lastbilstransporter försvinner när fler varor går på räls.

Coop har sedan 2009 flitigt använt sig av tågtransporter för att frakta varor. Nu växlas dessa upp med ytterligare 44,5 procent.

– Att transportera varor är dagligvaruhandelns blodomlopp, och vi på Coop är mycket stolta över att vara den enda aktören i vår bransch som transporterar en stor andel av våra varor på tåg, säger Peter Rosendahl, transportdirektör på Coop, i en kommentar.

Tre tåg med vardera 13 vagnar, totalt 1 400 meter, transporterar i och med den nya satsningen varor mellan varuterminalen i Bro, väster om Stockholm, och Malmö. Det handlar om kyld, fryst och rumstempererad mat, liksom andra varor.

Totalt handlar det om 2 600 ton varor per dag.

Den nya satsningen beräknas minska utsläppen med 2 900 ton koldioxid per år. Totalt ersätter Coop-tågen 17 000 varutransporter per år vilket besparar 9 600 ton koldioxid. Enligt beräkningarna motsvarar det cirka 20 procent av kedjans totala utsläpp.

– Tågtransporterna sparar både pengar och miljö, och skapar ekonomisk och ekologisk nytta för våra kunder. I och med den nya satsningen kommer vi att öka kapaciteten rejält, något som kommer till stor nytta nu när vi utökat antalet butiker, säger Peter Rosendahl.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093