23948sdkhjf

På väg mot farledsfördjupning i Göteborg

Göteborgs hamn behöver en farledsfördjupning för att kunna ta in de största fartygen med full last. Nu inleds samrådet om projekt Skandiaporten.

Genom åren har containerfartygen blivit allt större. I Göteborgs hamn kan visserligen fortfarande de största fartygen gå in, men bara med halv last för att inte ligga för djupt. Men även farledens bredd och vändytan som erbjuds i dagens hamn är begränsande för trafiken.

I regeringens infrastrukturplan för perioden fram till 2029 fick hamnen gehör för sina behov, och nu har arbetet med projekt Skandiaporten inletts, med Sjöfartsverket, Trafikverket och Göteborgs hamn, som samarbetspartners.

– Nuvarande farledsdjup begränsar svenskt näringslivs möjligheter att nå globala marknader på ett effektivt och hållbart sätt. Det kanske låter drastiskt, men farledsfördjupningen är avgörande för AB Sveriges fortsatta konkurrenskraft, säger Elvir Dzanic, vd på Göteborgs hamn, i ett pressmeddelande.

Själva farledsfördjupningen kommer dock inte att påbörjas i morgon. Inför arbetet kommer en rad utredningar att genomföras för att ligga till grund för miljökonsekvensbeskrivning och ansökan hos Mark- och miljödomstolen. Olika typer av påverkan, som buller, grumling, marinbiologi och förekomst av förorenade sediment, kommer att utredas.

Samtidigt genomförs simulerade körningar i den nya farleden, med hjälp av Sjöfartsverkets simulatorer på Lindholmen i Göteborg.

– Genom simuleringar kan vi optimera farledens yta och muddringsbehov. Det handlar både om att hålla nere projektets kostnader och att hålla nere miljöpåverkan. I det här fallet drar dessa krafter åt samma håll, säger Patrik Benrick, projektledare för Sjöfartsverket.

Samrådsprocessen för projektet pågår just nu, och är öppen fram till slutet av februari.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126