23948sdkhjf

Tunga norska kontrakt för Green cargo

Tecknar avtal med Schenker och Aga.

Under loppet av en vecka har green cargo kunnat presentera två tunga affärer med koppling till norska transporter. Ett av kontrakten innebär att man kommer att köra DB Schenkers Notrh rail express, NRE, som fraktar gods mellan Oslo och Narvik genom Sverige. Från och med 1 januari kör man fem tåg i veckan fram och tillbaka med en kapacitet på 52 teu. På linjen körs framför allt konsumtionsvaror, läkemedel, lax och andra industrivaror.  

En viktig del i avtalet är att Green cargo kör med nya skivbromsvagnar, vilket ska öka pålitligheten på linjen och öka kapaciteten.  

– Schenker är en av de största speditörerna med mycket stor potential för mer gods på rälsen. Att tillsammans ta NRE ett steg framåt mot en effektivare och stabilare lösning ger oss möjlighet att även öka intresset för andra företag att förstå vikten av att öka volymer på järnväg för klimatsmarta transporter, säger Anders Ohlsén, säljare på Green cargo, i ett pressmeddelande. 

Samtidigt meddelar Green cargo att man utökat sitt samarbete med Aga Gas, med transporter från Sverige till Norge. Där kommer man att köra koldioxid till kunder som arbetar med växthus, livsmedelsindustri, bryggerier och rening av vattenledningar. Gasen tillverkas som en restprodukt ur andra industriella processer. 

Transporterna gick tidigare på landsväg, men kommer nu att köras i specialanpassade vagnar som Aga själva tillhandahåller. Det rör sig om flera vagnar i veckan från Norrköping till terminalen i Rolvsøy utan för norska Sarpsborg, där de hämtas upp för att köras till slutkunderna. 

– Vi har ett gemensamt intresse med Green cargo när det gäller att hitta miljömässigt fördelaktiga och effektiva lösningar för våra transporter. Det utökade samarbetsavtalet innebär även klara fördelar ur ett säkerhets- och hälsoperspektiv och det medför också att vi får vi en utökad transportkapacitet, vilket är mycket glädjande, säger Anders Eriksson, distributionschef på Aga Gas. 

Arbetet med gastransporterna involverar även Bane Nor, och innebär att man genomför riskanalyser för gastransporter. Green cargo sköter förtullningen och systemövervakningen. 

– Vårt samarbete med Aga Gas sträcker sig flera år tillbaka och innefattar argon- och koldioxidtransporter i Sverige samt transporter till Danmark. Vi är stolta att även kunna leverera hållbara transportlösningar till Norge och ser med förhoppning på att utöka transporterna framöver till andra platser i Norge, säger Björn Thunqvist, strategisk säljare på Green cargo. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094