23948sdkhjf

Många artiklar i varulagren är helt onödiga

Optilons rapport visar stora brister i företagens lager – och stora möjligheter till optimering.

Optilon är supply chain-företaget som gjort till sin specialitet att optimera företags lagerhållning. I en ny studie, Onödighetsrapporten, har man tittat närmare på hur stora redundanser det finns i svenska lager, och hur stort resursslöseri det innebär. 

Genom att närstudera ett 30-tal egna kundcase och sedan extrapolera resultaten till varulagren hos Sveriges 100 största bolag, kommer Optilon till minst sagt tankeväckande slutsatser.  

Inom en bransch som tech och life science beräknas en tredjedel av företagens varulager vara onödigt, medan exempelvis reailföretagen har nästan en fjärdedel av lagren fyllda i onödan. Minst onödig lagerkapacitet har industriföretagen. 

 Det visar vilken vit fläck varulagerstyrningen är för svenska företag idag. Det handlar nämligen inte bara om att ha färre varor i lager. Genom att alltid ha rätt varor inne minskar missad försäljning kraftigt, samtidigt som man tar upp mindre lageryta och minskar risken för att en vara blir utdaterad. Det ger en effektiviseringsrekyl för företagen. Man minskar kostnaden samtidigt som man ökar intäkterna och frigör kapital, säger Anders Remnebäck, supply chain-expert på Optilon, i ett pressmeddelande. 

En mer effektiv varulagerstyrning skulle enligt rapporten kunna hjälpa ett typiskt företag i retailbranschen att minska varulagret med nära en fjärdedel och minska antalet dagar en vara står på hyllan från ett genomsnitt på 52 dagar till 40 dagar. Utan att man minskar sin försäljning. 

Det skulle också innebära att man minskar sitt uppbundna kapital, minskar lagerytan, minskar distributions- och administrationskostnaderna och kostnaderna för när en vara blir utdaterad. 

Om man räknar på de resurser som skulle kunna frigöras om man hade en mer effektiv varulagerstyrning visar det sig att ett genomsnittligt företag bland Sveriges 100 största bolag, skulle kunna minska sina kostnader med 1,2 miljarder kronor, bara på den här optimeringen.  

Den yta som dessa 100 bolag inte behöver motsvarar en yta lita stor som Stockholms Norrmalm, Östermalm och Gamla stan, tillsammans, enligt Optilons rapport. Det handlar om 93 miljarder kronor som dessa företag hade kunnat spara. 

 En effektiv varulagerstyrning är en av de enskilt största åtgärderna man kan göra som företag för att maximera sin konkurrenskraft. Det säkerställer helt enkelt att resurserna används på rätt sätt och där de gör mest nytta, säger Anders Remnebäck. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125