23948sdkhjf

Stockholm testar femaxlat för schaktmassor

Lånar in en Volvolastbil från Finland för att minska transporterna.

Projektet heter Foga, Fossilfria transportkedjor för jord- och bergmassor i urban miljö. Tillsammans med Ecoloop, Luleå tekniska universitet, Volvokoncernen och Bellmans åkeri och entreprenad ska Stockholms stads exploateringskontor och trafikkontor försöka öka lastkapaciteten per ekipage från 13 till 24 ton, för att få ner antalet transporter och öka säkerheten i stadens trafik. 

För ändamålet har man nu lånat in en femaxlad Volvolastbil från Finland.  

– Vi är mycket glada att lastbilen nu är på plats och redo att börja testas, säger Ann Segerborg-Fick, Ecoloop, projektledare för Foga, i ett pressmeddelande. 

Volvon går på förnybart bränsle och ska köra jord- och bergmassor från masslogistikcentret i Frihamnen där det finns en kross för att ta hand om Norra Djurgårdsstadens massor. Man kommer att analysera hur de tyngre frakterna påverkar logistiken, men också göra mätningar av marktrycket, då bilen med last blir betydligt tyngre än vad vi vanligtvis ser i Stockholms trafik. 

– I Sverige är 25 procent av alla laster för den tunga trafiken förflyttning av jord- och bergmassor. Att återanvända byggmassorna och hantera dem nära byggprojekten är nödvändigt eftersom det avlastar vägarna från tunga transporter med minskade emissioner som följd. Att använda en lastbil med större lastkapacitet är ännu ett steg mot ett effektivare transportarbete och vi hoppas kunna halvera antalet transporter med bättre anpassade lastbilar, säger Ann Segerborg-Fick. 

Fogas syfte är att skapa effektiva transportkedjor med flera transportslag inblandade. Förutom den finska bilen är sjötransporter en del, även där med målet att kunna köra på fossilfria bränslen. 

– Foga-projektet utreder lösningar som ska inspirera beställare av transporter runt om i landet. För att uppnå ett hållbart transportsystem är det viktigt att ha en helhetssyn. Att lösningar demonstreras är viktigt för framtida kunder men ger också underlag till förändringar av regelverken”, säger Lena Larsson, ansvarig för high capacity transport, HTC, på Volvokoncernen.  

Varken de tyngre lastbilarna eller lösningen med att styra schaktmassor till ett logistikcentrum är vanligt i Sverige. 

– Delar av tekniken finns men inte i storskalig tillämpning, främst då man talar om fossilfria lösningar för sjöfarten. HCT-lösningar med tyngre lastbilar med högre lastkapacitet finns i andra länder men har inte testats i svensk stadsmiljö. Att styra jord- och bergtransporter till ett masslogistikcenter som sker i Norra Djurgårdsstaden är unikt och finns endast i ett fåtal exploateringsprojekt, målet är en framtida allmän tillämpning, säger Ann Segerborg-Fick. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11