23948sdkhjf

Sämre punktlighet för godstågen

När Trafikverket presenterar punktligheten för tågen under 2018 ser godstrafiken en stark försämring för 2018.

2018 visar en bottennotering för godstågens punktlighet enligt Trafikverkets statistik, som släpptes i veckan. 73,2 procent av tågen hade ingen eller mindre än fem minuters försening under förra året. Siffran för 2017 var 80,8 procent. Trafikverket redovisar statistiken tillbaka till 2013 och inget år under perioden har haft en sämre punktlighet än 2018. 

Som främsta anledning till försämringen skriver Trafikverket att 2018 var ett rekordår på flera sätt, främst vädermässigt där högt snödjup ställde till problem, inte minst genom att få fler vilda djur att söka sig till spåren, med olyckor som följd. Den varma sommaren gav också fler solkurvor och bränder. Därtill kommer att en snabb övergång mellan vinter och sommar och skarpa temperaturväxlingar mellan dag och natt ger rörelser i rälsen.  

Ytterligare en orsak till förseningar och störningar i trafiken är arbetet med att rusta upp, modernisera och bygga ut järnvägen. För just godstågen har också en försämrad avgångspunktlighet från utgångsstationerna spelat roll. 

Trafikverket poängterar dock att det kan vara missvisande att mäta godstågens punklighet med ankomst till bangården, då det viktiga egentligen är leverans till slutkund. Därför kan den verkligen punktligheten ligga högre än vad statistiken visar. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11