23948sdkhjf

Scania överklagar miljardböter

Tidigare i år meddelade EU-tribunalen sin dom gällande att Scania överträtt EU:s konkurrensregler.

Det skedde efter att Europeiska kommissionen hösten 2017 bötfällde Scania, tillsammans med andra lastbilstillverkare, för olaglig kartellbildning.

Enligt kommissionen ska kartellen pågått i 14 år, där lastbilstillverkare samarbetat kring bland annat prissättning och införande av utsläppsteknik. För det skulle Scania betala 880 miljoner euro, det vill säga omkring 9 miljarder svenska kronor. Lastbilstillverkarna överklagade kommissionens beslut 2017, men i februari i år slog tribunalen fast kommissionens beslut gällande överträdelser av EU:s konkurrenslagstiftning och avslog därmed Scanias överklagan.

Nu har Scania överklagat domen till EU-domstolen, som är den sista instansen. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande.

– Vi har ända sedan starten haft en helt annan åsikt, där vi anser att vi inte är skyldiga till det vi blivit anklagade för. Vi delar inte slutsatsen, och det är därför vi överklagar, säger Erik Bratthall, presschef på Scania och fortsätter:

– Vi hoppas på att vår syn ska reflekteras i saken. Jag vet inte hur lång tid det kan ta, men det kan ta tid.

Scania motsätter sig fortfarande kommissionens slutsatser och menar att de inte har träffat några pan-europeiska överenskommelser med andra tillverkare när det gäller prissättning eller samordnat några försenade introduktioner av nya motorer som uppfyller EU:s lagkrav för avgasutsläpp.

Texten uppdateras

Artikeln är en del av vårt tema om Intervju.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094