23948sdkhjf

Scania döms till att betala miljoner

EU-kommissionen ger böter för kartellbildning.

Under onsdagen föll domen mot Scania - 880,52 miljoner euro – motsvarande 8,4 miljarder kronor ska de betala för sin kartellbildning det skriver EU-kommissionen i ett pressmeddelande.

Kartellen ska ha pågått i 14 år och innefattade fem andra lastbilstillverkare som samarbetade om prissättning och vältrade över kostnader för ny teknik.

– Denna kartell påverkade ett avsevärt antal transportföretag i Europa, eftersom Scania och övriga lastbilsföretag i kartellen tillverkar fler än 9 av 10 medelstora och tunga lastbilar som säljs i Europa. Dessa lastbilar står för omkring tre fjärdedelar av inlandstransporten av varor i Europa och spelar en avgörande roll i den europeiska ekonomin. I stället för att ha samarbetat om prissättning borde lastbilstillverkarna ha konkurrerat med varandra – även när det gäller miljöförbättringar, säger EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager i ett uttalande.

Scanias dom kom efter de andra företagens eftersom företaget valde att bestrida anklagelserna, vilket de även kommer göra nu när dom fallit, det skriver Bloomberg News.

De övriga företagen Volvo/Renault, Daimler, DAF samt Iveco dömdes redan den 19 juli 2016 till sammanlagt 2,93 miljarder i böter.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Speed Group köper företag inom industrilogistik
Bygget av Julas jätteterminal igång
Ahlsell satsar 600 miljoner på nytt logistikcenter i Hallsberg
SLP först i logistikbranschen att nå krävande klimatcertifiering
Volvos nya app underlättar leveransflödet till byggarbetsplatser
Peab bygger testbana åt Scania för 730 miljoner

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126