23948sdkhjf

Maersk inte längre världens största containerrederi

Danska Maersk har länge kunnat sola sig på toppen av världens största containerrederier. Men nu har det skett ett tronbyte.

Enligt Alphaliner, som täcker utvecklingen inom sjöfartsbranschen, har Maersk gått från en förstaplats till en andraplats som största containerrederi.

Ny på första platsen är istället Mediterranean Shipping Company, MSC.

Det är dock inte mycket som skiljer de två rederierna åt. Det är alltså mindre än ett enda containerfartyg som just nu utgör skillnaden mellan de två rederiernas flottor.

Uttalandet från Alphaliner berättar hur stor flotta de enskilda rederierna har. Det inkluderar både egna och chartrade fartyg.

Att Maersk nu – åtminstone ett tag – har överträffats av MSC, blir nog ingen stor grej för det danska rederiet. Det bedömer Mikkel Emil Jensen, analytiker på Sydbank, där han bland annat följer fartygsbranschen.

– Maersk har varit det största containerrederiet i världen i flera decennier, så det är lite av en milstolpe i sjöfartens historia att Maersk nu inte längre är störst och har titeln havets kung.

– Däremot är det nog mer begränsat vad det får av praktisk betydelse. Det kommer nog handla mer om att ha rätt att skryta med att vara det största rederiet, säger Mikkel Emil Jensen.

Källa: /ritzau/

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.109