23948sdkhjf

Axfood satsar på el-lastbilar

Scanias hybridlastbil blir först ut.

Som Transportnet redan har berättat ska Axfoods dotterbolag Dagab flytta in i ett nytt logistikcentrum i Bålsta, på 120 000 kvm. Härifrån ska 60 procent av Dagabs gods hanteras, och företaget vill elektrifiera stora delar av transporterna för att nå målen om fossilfrihet. Nu samarbetar företaget med Scania kring el-lastbilar. 

Genom samarbetet ska Scania och Dagab utveckla nya lösningar för att elektrifiera tyngre transporter, och därmed verka för en grön omställning. Samarbetet rör till exempel frågor om hur rutterna ska läggas för att bli mest effektiva och var laddstolparna ska stå.

– Vi är fast beslutna att inom vår verksamhet uppnå fossilfria transporter och vi gör nu en gemensam satsning med Scania för att ta viktiga steg mot det målet. Att med bibehållen effektivitet kunna göra distributionen till vårt omfattande nät av butiker och inom vår e-handel mer hållbar är en stor utmaning både för planering och genomförande. Det är viktigt för oss och samhällsutvecklingen, och vi välkomnar samarbetet med Scania som ett led i arbetet med denna omställning, säger Axfoods vd Klas Balkow.

Första steget i samarbetet är att Dagab testar Scanias nya hybridlastbil.

– I samverkan med framåtriktade företag som Axfood ska vi tillsammans undersöka och utveckla logistiksystem och teknik på väg mot en fossilfri framtid. Ingen enskild aktör har i dag alla svar och det är bara tillsammans med kunder, leverantörer av infrastruktur, energiföretag och beslutsfattare som vi finner de bästa lösningarna för hela ekosystemet av transporter, säger Scanias vd Henrik Henriksson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.424