23948sdkhjf

Penningregn över Green cargo

Får 1,4 miljard av staten.

I juni larmade Green cargos styrelse om att bolaget snarast behöver mer pengar, för att genomföra nödvändiga investeringar och vidareutveckla verksamheten, samt vara rustade inför den omstart som näringslivet behöver efter pandemin.

Regeringen föreslår nu att riksdagen fattar beslut om att ge Green cargo 1,4 miljarder kronor i kapitaltillskott. Riksdagens beslut väntas i december.

– Dagens besked är en tydlig och viktig signal att Green cargo ska fortsätta vara en drivande kraft för att öka andelen godstransporter på järnväg och möjliggöra en grön återstart efter pandemin, säger Jan Sundling, ordförande Green cargo. 

Regeringen bedömer att kapitaltillskottet behövs för att nödvändiga investeringar ska kunna genomföras, och för att säkra långsiktig stabilitet och lönsamhet i Green cargo. Kapitaltillskottet ges mot bakgrund av den miljökompensation för godstransporter på järnväg som samtidigt föreslås för riksdagen. Miljökompensationen ger godsoperatörerna 400 miljoner kronor per år under perioden 2021 till 2025, med syftet att stärka järnvägens konkurrenskraft.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094