23948sdkhjf

Radarsensorer minskar olyckor mellan lastbilar och cyklister

Nu kan också äldre bilar montera dödavinkeln-assistent.

"I döda vinkeln syns du inte". står det på klistermärken på många bussar och kastbilar. Och det stämmer, cyklister och fotgängare på bilens högra sida är svåra att upptäcka för den som kör lastbil, i synnerhet i samband med svängar och ännu mer om bilen har en trailer. 

För att minska olycksrisken lanserade Mercedes-Benz 2016 sin dödvinkelassistent för tunga lastbilar som tillval på ett antal modeller. Systemet upptäcker med hjälp av radar faror längs hela bilens högersida.

Om systemet känner av en fara varnar det såväl förare som andra trafikanter med ljud och ljus. Systemet tar också hänsyn till hur ett släp eller en trailer skär i en kurva och kan varna för kollision med fasta föremål som till exempel vägmärken eller trafikljus.

Nu lanserar man systemet som eftermonterat tillbehör även för äldre lastbilar. Assistenten kan eftermonteras på Actros, Arocs och Econic från 2017 och framåt. Den använder dubbla radarsensorer som bevakar en 3,75 meter bred korridor längs bilens högra sida upp till en totallängd på 18,75 meter. Dessutom täcker den två meter framför och en meter bakom fordonet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.062