23948sdkhjf

Trafikverket avvecklar järnvägssträcka i Norrland

Inlandsbanan kritiserar beslutet: "Ett projekt med mycket begränsad samhällsnytta får nu företräde framför ett projekt som gynnar hela landet."

Trafikverket har beslutat att avveckla tvärbanan mellan Arvidsjaur och Jörn, för att göra om den till testjärnväg åt en privat aktör, som eventuellt kommer att ha ensamrätt till bandelen. Bandelen är dock en förutsättning för Inlandsbanan att skapa en prioriterad godskorridor för industrin.

Om tvärbanan uteslutande används för testtrafik kommer utvecklingen av en rad samhällsviktiga projekt på Inlandsbanan att uppskjutas 20–30 år. Det gäller i synnerhet den hållbara omställningen av transportsektorn. Utan det järnvägsutrymme som Inlandsbanan och tvärbanan kan tillföra till stambanan saknas möjlighet att möta det behov av hållbara transporter som är avgörande i klimatomställningen. 

Beslutet försvårar även en rad andra utvecklingsprojekt i vilka Inlandsbanan spelar en central roll – exempelvis social, ekonomisk och ekologisk utveckling i norra Sverige, tillgängliga transportvägar för besöksnäringen och felsäkra järnvägstransporter för Sveriges basindustrier.

– Trafikverkets beslut visar en bristande helhetssyn i fråga om de utmaningar som Sverige står inför. Ett projekt med mycket begränsad samhällsnytta får nu företräde framför ett samhällsekonomiskt lönsamt projekt som gynnar hela landet – ekonomiskt, socialt och hållbart. Jag hemställer därför att Trafikverkets Generaldirektör ser till att en samverkan med Inlandsbanan blir en redovisad förutsättning för testtrafiken på tvärbanan, säger Inlandsbanans styrelseordförande Katarina Nyberg Finn.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078