23948sdkhjf

Små investeringar sparar 30 procent energi

ÅF och Logicenters har jagat effektiviseringar i logistikfastigheter.

Tillsammans med ÅF-Infrastructure har Logicenters gjort energibesiktningar i 13 av sina logistikfastigheter. Målet var att hjälpa sina kunder att göra besparingar i lokalerna och därmed minska både kostnader och klimatpåverkan. 

Inventeringen visar att det verkligen finns många lågt hängande frukter för att sänka energikonsumtionen. Man lyckades sänka energikostnaderna med 30 procent, en besparing på en halv miljon kronor per år och fastighet, trots att det inte alls var äldre byggnader man undersökte. 

– Vår energiöversyn visar att många eldar för kråkorna. Resultatet visar på högre besparingspotential än vi trodde, särskilt med tanke på att de fastigheter som genomgick besiktningen är moderna anläggningar, säger Matthias Kettelhoit, head of Logicenters, i ett pressmeddelande. 

Totalt kunde Logicenters minska koldioxidutsläppen med 1 000 ton per år. Åtgärderna betalar sig på

FAKTA

Energitips för din logistikfastighet

• Onödig ventilation – Se över fastighetens nattliga drift av ventilation, då det ofta ventileras onödigt mycket när ingen är på plats.

• Värme – Vid många anläggningar är inomhustemperaturen högre än nödvändigt. Tillsammans med förbättrade rutiner för hur portar öppnas och stängs, kan en reglering av inomhustemperaturen innebära en stor besparing med minimala kostnader.

• Effektivisera belysningen – Genom att modernisera belysningen är det möjligt att, förutom att nå lägre energianvändning när lamporna är på, styra belysningen på ett smartare sätt. Ofta är ljuskällor påslagna under längre tider när ingen är på plats.

7,5 år. Åtgärder som inte innebär någon direkt kostnad skulle ändå kunna spara sex procent. 

– Energieffektivisering kan verka kostsamt, men genom detta projekt vill vi visa att det inte behöver kosta en förmögenhet att sänka sina kostnader. Det kan handla om att utbilda personalen i effektiv hantering av maskiner eller att införa tidsinställd belysning i lokalerna. Vissa investeringar har en längre återbetalningstid än andra, men i längden vinner både plånbok och miljö på att smarta, energieffektiva åtgärder införs, säger Björn Rinde, energikonsult på ÅF-Infrastructure. 

Logicenters går nu vidare med att besikta fler av sina anläggningar. Totalt räknar med att kunna spara 6 400 ton koldioxidutsläpp om året. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094