23948sdkhjf

Nu startar Ethadrive sin satsning på ED95

Norrköping blir centrum för svensk satsning på etanol för den tunga trafiken.

Torsdagen den 3 oktober inleder Ethadrive sitt arbete med en första informationsträff för transportköpare, åkeriägare och andra som vill veta mer om ED95, etanoldrift för tung trafik. Initiativet kommer från Scania, Sekab och Lantmännen Agroetanol och Ethadrive är det officiella namnet på innovationsklustret Etanolarena Östergötland, för dem som följt dem tidigare.  

– Med samarbetet vill vi göra det enklare för transportköpare och åkare att i sin dagliga verksamhet prova lastbilar som körs på ED95. Ethadrive erbjuder en paketlösning med leasing av ett antal fordon, konkurrenskraftigt drivmedelspris och tillgång till tankstationer, säger Tomas Nilsson, vd för Sekab biofuels and chemicals, i ett pressmeddelande. 

Ethadrive har lokaliserats i Norrköping och det är också dit man bjuder in till träff, tillsammans med Norrköpings kommun. Målet är att fånga upp partners som vill veta mer och kanske våga sig på att testa etanoldrift i sina transporter.  

– Det är ett utmärkt tillfälle för transportköpare och åkerier att komma hit för att ta del av lösningen. Det är här i Östergötland som initiativet har startat, men det är en transportlösning som passar för stora delar av landet och som behövs för att ersätta fossil diesel i stor skala, säger Lars-Gunnar Edh, vd för Lantmännen Agroetanol. 

Globalt är etanolen ojämförligt störst som biodrivmedel, och den har flera stora fördelar. Bland annat ger det en enkel hantering, det är relativt enkelt och billigt att producera, och det bryts inte ner vid lagring. Samtidigt finns det gott om råvara i den svenska skogsindustrin och i lantbruket. Med ED95 kan transportörer sänka CO2-utsläppen med upp till 90 procent. 

Scania har nu en ED95-motor på 12 liter och 410 hästkrafter. 

– Den har samma verkningsgrad som motsvarande dieselbil och kan användas för många olika transportarbeten, från anläggningsarbete till medeltung fjärrtrafik. Vi erbjuder våra kunder ännu ett fossilfritt alternativ som bidrar till minskade utsläpp och ökad lönsamhet, säger David Källsäter, vd hos Scania Sverige. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156