23948sdkhjf

Ikeas nya tågavtal sparar in 12 000 lastbilskörningar

Går från 2 000 till 12 500 containrar på spår årligen.

Ikea har länge haft ett transportavtal med green cargo. Nu utökar man tågtrafiken rejält med en pendel från Älmhult och Torsvik till Årsta i Stockholm, sex dagar i veckan för att leverera varor till varuhusen i Stockholm och Uppsalatrakten. Från tågterminalen kör Road cargo Sweden till slutdestinationen. 

– När IKEA gick ut med en upphandling för deras inrikestrafik i Sverige kontaktade de oss för att delta i den tillsammans med andra logistikföretag. Vi är det enda järnvägsbolaget som gick vidare med ett fåtal andra logistikföretag, säger Jan Elgström, strategisk säljare på Green cargo, i ett pressmeddelande. 

Tidigare körde Green cargo 2 000 containrar om året för Ikeas räkning. Nu landar man på ungeför 12 500 stycken på den nya pendeln, plus de transporter som körs till Gävle, Sundsvall, Umeå och Haparanda. Avtalet, som löper fram till 2021 innebär alltså att motsvarande 12 500 lastbilar försvinner från vägarna. 

Green cargo behöver hyra in 100 nya containrar, som specialbyggts efter Ikea Transport and logistics services räkning. 

– Vårt långsiktiga mål är att reducera utsläppen av växthusgaser per transport med hela 70 procent till år 2030. Att lägga över mer transporter på järnväg är ett viktigt sätt att nå detta mål, säger Elisabeth Munck af Rosenschöld, hållbarhetschef för Ikea Transport and logistics services. 

Kommentera en artikel (2)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125