23948sdkhjf

Rivstart för godstransportstrategin

Men än uteblir verkliga effekter av åtgärderna.

Trafikanalys har uppdraget att följa upp regeringens godstransportstrategi, som ju presenterades för snart ett år sedan. Nu släpper man en rapport där man konstaterar att ett stort antal av insatserna som nämnts i strategin redan har startats, trots den korta tiden sedan beslutet. Samtidigt har effekterna på strategins mål varit “begränsade”, vilket förklaras av den korta tiden de verkat, men också av den inriktning som insatserna haft. 

Sedan strategin sjösattes har regeringen gett 13 särskilda regeringsuppdrag, varav elva är utredningsuppdrag. Två av dem har redovisats. I det ena föreslås en ny miljölastbilspremie, och i det andra föreslår man en breddad ekobonus så att intermodala godstransporter med utgångspunkt i det nuvarande ekobonussystemet ska kunna få stöd. Målet är att stimulera lösningar som kopplar samman olika transportsystem. 

I Trafikanalys uppdrag ingår att lämna uppföljningsrapporter årligen fram till och med 2022 med en halvtidsutvärdering 2020 och en slututvärdering 2022. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078