23948sdkhjf

Åkeriföretagen växlar upp Fair transport

Nu ska Fair transport gå att använda på riktigt för upphandlare av transporttjänster.

Sveriges åkeriföretag startade arbetet med Fair transport redan 2012, men har sedan ett par år lagt stor möda på att skapa ett Fair transport 2.0. Målet har varit att transportköparna ska kunna se märkningen som en certifiering och att den som vill köpa schyssta leveranser av sina varor ska kunna ställa Fair transportmärkningen som krav, både i upphandlingar och i e-handelsbutiker. 

Den stora lanseringen skedde på Biograf Saga i Stockholm med prominenta gäster från hela transportbranschen med infrastrukturminister Tomas Eneroth i spetsen. Under mötet beskrev Åkeriföretagens ordförande Mikael Nilsson skillnaden mellan det tidigare Fair transport och det nya. 

– Då var det ett ställningstagande, nu blir det ett åtagande. 

Ett åkeri som nu vill gå med i Fair transport måste nämligen lämna helt andra garantier att man håller vad man lovar inom tre området: trygga transporter, miljöhållbarhet och trafiksäkerhet. Den nya sajten gör det enkelt att registrera sig, men det kommer att finnas kontroller av att man sköter sig, och det går att bygga in tredjepartsrevisioner i systemet också. 

Sajten kommer inom kort att kunna börja ta emot anmälningar. Åkeriföretagens vd Rickard Gegö sade sig vara enormt sugen på att komma igång på allvar, och han både trodde och hoppades på att Fair transport ska bli en förebild för åkeriorganisationer i andra länder. Själva har man arbetat för att registreringen ska vara en förmån för medlemmarna. 

Även Tomas Eneroth såg fram emot uppstarten. 

– När Rickard först berättade om Fair transport blev jag imponerad, jag gillar verkligen det här initiativet, sade han. 

Ett av målen för åkerinäringen med den nya märkningen är att sätta ljuset på de billiga transporterna och de sällan är speciellt goda affärer sett till förarnas arbetsvillkor, miljöpåverkan och trafiksäkerheten. Men i slutändan handlar det också om en totalkostnad med förseningar och skadat gods inräknat. På det här viset försöker man nu ersätta den tuffa priskonkurrensen med kvalitetskonkurrens. 

Många som kom till lanseringen kunde inte undgå att undra var Transportföretagen tagit vägen, då de anslöt till arbetet med Fair transport under hösten. Dock lämnade de samarbetet innan lanseringen då man i slutändan inte var helt överens om hur arbetet skulle organiseras.  

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109