23948sdkhjf

UPS använder drönare för sjukhustransporter

Ska säkra tidskritiska leveranser i vårdkedjan.

Diskussionerna om drönarleveranser har ofta handlat om hur e-handlare ska leverera direkt hem till vår dörr, eller till stranden eller var vi nu råkar befinna oss när vi lägger vår beställning. Men parallellt med det har det vuxit fram en testverksamhet med fastare rutter, som ger en enklare uppgift för drönaren att lösa. 

Nu startar UPS tester med drönarleveranser inom amerikansk sjukvård, tillsammans med Matternet, som gjort sig kända för sin drönartrafik i sjukvården i Schweiz. Drönarna kommer att användas vid Wakemeds sjukhus i Raleigh i North Carolina. Problemet man vill lösa är att de medicinska campusen börjar bli så stora och utspridda att transporter med fraktbil lätt kan bli försenade, då de måste gå på trafikerade vägar.  

För att säkra tidskritiska transporter, exempelvis av medicinska material eller prover vill man nu använda drönare. Man kommer att använda Matternets M2 Quadcopter som bär laster upp till dryga två kilo, och flyger två mil på en laddning. Drönare kommer att använda UPS säkra behållare och flyga en förutbestämd rutt, övervakad av en fjärrpilot, till Wakemeds centrala patologilabb. 

UPS program Global smart logistics network arbetar specifikt för att stödja sjukhus och andra vårdinrättningar. Tidigare har man arbetat tillsammans med Gavi och Zipline för att leverera blod och medicinska prover till svårtillgängliga platser i Rwanda. 

Matternet har, som nämnts, arbetat med sjukhuslogistik i Schweiz, där man gjort mer än 3 000 flygningar i ett nyligen avslutat projekt. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078