23948sdkhjf

Dålig lönsamhet för tågtransporter

Efterfrågan ökar, men lönsamheten är dålig för transportföretagen vid järnvägen.

För fjärde året presenterar Transportstyrelsen sin årliga översikt över järnvägsmarknaden. I år har man fokus på den ekonomiska utvecklingen för företagen inom transportområdet, och det är både positiva och dystra siffror man har att visa upp. 

Samtidigt som efterfrågan ökade på godstransporter på järnvägen under 2017, är lönsamhet dålig, inte minst om man jämför med övriga näringslivets utveckling. Orsakerna är tuff konkurrens och höga fasta kostnader. 

– Få företag har möjlighet att satsa när lönsamheten hänger på en skör tråd. Samtidigt riskerar järnvägsföretag att slås ut när de inte kan tjäna pengar på sin verksamhet. Det kan begränsa möjligheterna att köra gods på järnväg eftersom aktörerna erbjuder olika tjänster. Försvinner en aktör riskerar det inte bara att slå mot konkurrensen, utan även mot möjligheterna att möta godstransportköparnas behov, säger Michael Stridsberg, utredare på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande. 

Enligt de klimatpolitiska strategierna ska de svenska godstransporterna med tåg öka. 

– Därför kan det vara nödvändigt att andra aktörer än järnvägsföretagen tar ett större ansvar för att hitta lösningar som kan göra järnvägstransporter attraktivare, effektivare och mer tillförlitliga. Det kan till exempel handla om att kunder som beställer en vara på nätet ska kunna begära miljömärkta transporter och då få sina varor transporterade med tåg, säger Michael Stridsberg. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125