23948sdkhjf

Här är världens äldsta DAF i drift

När DAF fyllde 90 bestämde de sig för att hitta den äldsta lastbilen som fortfarande körs kommersiellt. Här är den. 

I samband med sitt 90-års jubileum bestämde sig DAF för att hitta den äldsta DAF-lastbilen som fortfarande var i kommersiell drift. Man släppte en video med en boskapshandlare som kört sin DAF sedan 80-talet, men det skulle komma in betydligt äldre kandidater än så.  

Äldst lastbil av alla visade sig ett nederländsk tivoli köra. Det är far och son Frits och Nicky Hoefnagel som kan visa upp fyra DAF från sin verksamhet, och alla tycks vara i toppskick, trots att de används som vilka andra lastbilar som helst. 

– Utöver en 2800 från 1975 och en 1600 från 1971 har vi två A1600. En av dem är från 1968 och den andra är från 1969. Och vi är inte varsamma med dem, säger de i ett pressmeddelande från DAF. 

De kör tivolits lustiga huset med sina bilar. 

– Vi använder DAF-lastbilar för att transportera vår Lunapark, och lastbilarna var nya när vi tog in dem i vår fordonspark. Lunapark är under förvaring på vintern, men annars är vi på resande fot från tidig vår till sen höst, och förflyttar denna enorma byggsats mellan nöjesfälten, säger Frits Hoefnagel. 

Det kom in många svar från hela världen på DAF:s efterlysning. Många fordon hade varit i drift sedan sent femtio- och tidigt sextiotal, till exempel en brandbil från 1963 som fortfarande används för turer och en oregistrerad lastbil som används under skördeperioden i ett lantbruk. Men de uppfyllde inte riktigt DAF:s kritierier, att bilen skulle användas för kommersiella transporter på allmänna vägar och dessutom regelbundet. 

Så bland kandidater från världens alla hörn var det till slut en från DAF:s egen bakgård som vann. Hoefnagel bor i byn Bakel, inte långt ifrån fabriken i Eindhoven.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078