23948sdkhjf

Trafikverkets rederi beslutar om klimatplan

Med sin Vision 45 tar Trafikverket nu första stegen mot en klimatneutral flotta.

Lagen kräver fossilfrihet till 20145 och nu har Trafikverkets färjerederi tagit ett inriktningsbeslut för att kunna fullfölja kraven. I ett första steg i Vision 45 kommer man nu att beställa fyra 60-bilsfärjor, som ska trafikera östkusten 

Vision 45 innehåller flera delar, dels den långsiktiga tonnageplaneringen, dels en översikt av kostnader och tidplaner som kommer att revideras årligen och dels en genomgång av trafikbehov och teknikutveckling. 

Förutom de fyra nya färjorna kommer man att inleda arbetet med elektrisk lindrift på Lyrleden på Orust och förbereda för en konvertering från frigående till lindrift på Blidösundsleden i Roslagen.  

– Vår nya laddhybridfärja Tellus tas i drift på Gullmarsleden, mellan Lysekil och Uddevalla, nästa år. I snabb takt driver vi sedan bygget av ytterligare fyra fartyg med alternativ, klimatneutral framdrift som ska tas i trafik de år som följer. Parallellt med den kraftfulla förnyelsen fortsätter vi med solenergi i våra färjelägen, skonsam manövrering och hållbar teknikutveckling, säger rederichef Erik Froste i en kommentar. 

Fram till 2045 handlar det om att bygga 25 nya färjor, och att anpassa den befintliga flottan till fossilfria bränslen. Gammal teknik ska fasas ut och där det är möjligt ska frigående färjeleder få elektrisk lindrift

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11