23948sdkhjf

Transportrådet kommenterar vårbudgeten

Det saknas verkliga nyheter om infrastruktur och transporter i vårbudgeten, menar Näringslivets transportråd.

I en kommentar till vårbudgeten skriver Näringslivets transportråd att regeringen står för en motsägelsefull transportpolitik.

Transportrådet ser positivt på det tillfälliga Eco-bonussystemet som aviserats av regeringen. I vårbudgeten finns förslaget att anslaget för klimatinvesteringar ökas med 50 miljoner kronor för 2018 och att det ska stimulera överflyttningen av godstransporter från väg till sjöfart. Men samtidigt har man höjt farleds- och lotsavgifterna i två omgångar, och Eco-bonusen är betydligt lägre än än dessa höjningar. Här ställer man sig frågande till hur höjda avgifter på ett transportslag ska kunna stimulera till överflyttning.

Under åren 2016 till 2018 har regeringen förstärkt anslaget till järnvägsunderhåll med 1,2 miljarder kronor per år. Dessa tillägg upphör 2019, vilket skapar en ryckighet i anslagen till underhåll, enligt Näringslivets transportråd. De efterlyser en nationell underhållsplan, som kan ingå i den långsiktiga infrastrukturplanen, något som kan bidra till finansierade långtidslösningar för underhållet av vår infrastruktur. Det handlar om att få till en kraftsamling.

“Det är viktigt att underhåll inte blir en regulator i statens budget. Alla aktörer involverade i underhåll måste få bra planeringsförutsättningar. Det behövs både närtidssatsningar med fokus på ett snabbt genomförande och långsiktiga insatser för systematiska kvalitetshöjningar”, skriver Näringslivets transportråd.

Sammantaget ser inte Näringslivets transportråd några direkta nyheter i vårbudgeten. Istället sätter man alltså sitt hopp till den nya nationella infrastrukturplanen för 2018-2029, som regeringen ska fatta beslut om under våren. Man skulle i vilket fall som helst vilja se en utredning av framtida skatter och avgifter på transporter för att se hur de läggs på nuvarande kostnader för transportnäringen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094