23948sdkhjf

Så kan vi stoppa terrordåd med transportfordon

Efter dådet på Drottninggatan i Stockholm har Trafikanalys tagit fram ett tiotal åtgärder som ska motverka risken för terrorkörningar.

I lördags högtidlighölls ettårsminnet av terrordådet på Drottninggatan i Stockholm, då Rakhmat Akilov med en lastbil skadade och dödade ett antal människor. På uppdrag av regeringen har Trafikanalys nu utrett hur vi skulle kunna begränsa användningen av tyngre fordon för terrordåd i urbana miljöer. I rapporten Åtgärder för minskad risk för terrorkörningar, redovisar myndigheten nu ett drygt tiotal olika åtgärder som på kort och lång sikt kan motverka risken för terrorkörningar.

Den mest effektiva och verkningsfulla åtgärden bedöms vara att hindra fordonskapning. Enklast i det fallet bör vara att hindra att kaparen kommer in i och kan starta fordonet. Här är rutiner för att låsa fordonet och se till att nyckeln inte sitter i något som används generellt sett inom åkeribranschen, men olika typer av automatiska låsanordningar skulle underlätta detta.

När fordonet redan är i rullning bör bästa typen av åtgärd vara att stoppa eller hejda fordonets framfart genom olika former av fart- och trafikhinder. Redan genom att möblera i gaturummet med fasta och flyttbara föremål såsom blomkrukor, bänkar och andra sittplatser kan oönskad trafik stängas ute, hindras eller tvingas ner i hastighet utan alltför synliga och inträngande inslag, skriver Trafikanalys. Andra mer direkta exempel på trafikhinder är bommar, betonghinder och pollare med eller utan nedsänkbar funktion.

En tredje åtgärdsgrupp med goda möjligheter att kunna hejda fordon är olika former av tekniska lösningar och utrustning i bilar som gör att fordonets framfart går att kontrollera. Tekniken öppnar redan i dag för möjligheten att kunna kontrollera fordons framfart och hastighet utifrån fordonet, men här finns möjligheter att utveckla bättre teknologi.

Åtgärder som lyfts fram i rapporten består i hög grad av tekniska lösningar och fysiska trafikhinder och barriärer. Men ett bra komplement är alternativa transportlösningar för att säkra framkomlighet för de aktuella transporterna. Det finns olika sätt för hur detta skulle kunna lösas, genom till exempel samordnade transporter och mikroterminaler, rums- och tidsmässiga restriktioner eller genom nya former och typer av fordon. Detta är transportlösningar som redan i dag utformas på flera platser i landet.

De flesta av åtgärderna som Trafikanalys föreslår är förhållandevis enkla att introducera. Många av dem används redan i viss utsträckning på flera håll i Sverige och utomlands. Men i flera fall behöver regelverk ändras och finansiella bidrag utformas från stat och kommuners sida. Det offentliga skulle även kunna ta en mer aktiv roll genom upphandlingar och bidrag till demonstrationer, skriver myndigheten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109