23948sdkhjf

Nu ska rastplatser kartläggas

Sveriges åkeriföretag vill avhjälpa bristen på uppställningsplatser.

Sveriges åkeriföretag har initierat en studie via appen Live trafik. Målet är att kartlägga behovet av rastplatser runt om i landet. Genom appen har förare som vistas längs våra vägar möjlighet att skicka in önskemål kring rastplatser. Önskemålen gäller bland annat förslag på nyetablering, antal lastbilsplatser och serviceutbud.

Förbundet får ofta höra att det saknas uppställningsplatser, något som också får stöd i en studie från Trafikanalys. Samtidigt är rastplatserna mycket viktiga för att vi ska kunna ha en säker trafik på våra vägar.

Men det behövs mer information om det exakta behovet. Därav initiativet till studien. Var saknas det rastplatser? Vilket typ av rastplats behövs? Finns behov av parkering för släp? Hur många lastbilsplatser behövs på respektive rastplats? Detta och mer därtill ska studien via Live trafik svara på.

– Genom appen har de som vistas längs våra vägar en unik möjlighet att påvisa behovet av rastplatser. Att ta in och sammanställa fakta direkt från förarna ger oss en verklig bild av behovet, säger Ingemar Resare, Sveriges Åkeriföretag

Studien är en del av ett större projekt som Sveriges åkeriföretag driver kring rastplatser för att påvisa behoven och tydliggöra olika parters ansvar kring rastplatser för yrkestrafiken.

Appen som används är ett samarbete med Trafikverket sen sju år tillbaka när det gäller inrapportering av avvikelser i trafiken. Appen har i dag över 60000 registrerade användare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125