Hamnstrejken är igång
– Vi har nu ett gällande kollektivavtal på plats med vår LO-motpart Transport. Det ger lönehöjningar och villkor i nivå med alla andra branscher på svensk arbetsmarknad. Detta avtal gäller för alla hamnarbetare i Sverige, oavsett medlemskap i facklig organisation. Vi har sedan 2019 erbjudit HF ett likalydande andrahandsavtal, vilket ger HF fackliga rättigheter enligt svensk lag. De har skrivit på andrahandsavtal tre gånger tidigare, men väljer nu i stället att gå till strejk säger Johan Grauers, förhandlingschef på Sveriges Hamnar.
Överenskommelsen om Hamn- och Stuveriavtalet med Transport innebär bland annat att ett system för deltidspension införs. Trots att det nu finns ett avtal på plats och att Sveriges Hamnar erbjuder HF ett andrahandsavtal, väljer HF att vidta stridsåtgärder.
HF representerar en minoritet av de svenska hamnarbetarna, och 0,02 procent av den svenska arbetskraften. Samtidigt står de för en tredjedel av alla varsel på svensk arbetsmarknad de senaste åtta åren.
Fakta om konflikten
HF:s tidigare varsel, vilka fortfarande ligger kvar, omfattar strejk i samtliga hamnar där HF finns representerade mellan klockan 12.00 och 18.00 den 21 maj. Dessutom innehåller det strejk och/eller övertids-, inhyrnings- och nyanställningsblockad samt blockad mot förskjuten arbetstid på vissa hamnföretag vid olika tidpunkter från och med torsdagen den 22 maj klockan 09.00. HF har kommit med ytterligare ett varsel om nya strejktillfällen på vissa hamnföretag vid olika tidpunkter mellan den 30 maj och den 5 juni.
– Det innebär att en mycket liten grupp tar sig makten att stoppa godsflöden till och från Sverige, vilket får stora konsekvenser för Sveriges ekonomi och beredskap. Sverige är ett litet land som är helt beroende av att import- och exportflödena i våra hamnar fungerar. I synnerhet i dessa exceptionellt oroliga tider på världsmarknaden och när det råder ett allvarligt säkerhetsläge så är hamnarna extra sårbara, säger Johan Grauers.
I och med att det nu finns ett förstahandsavtal på plats så är HF:s stridsåtgärder olovliga. Sveriges Hamnar har därför gjort en fredspliktsinvändning.
Om Hamn- och Stuveriavtalet
Hamn- och Stuveriavtalet omfattar 58 företag inom Sveriges Hamnar och gäller för samtliga anställda arbetare i hamnarna, omkring 2 900 personer.