23948sdkhjf

Alfredssons laddpark tar form – ”största investeringen vi någonsin gjort”

Alfredsson Transport kammade hem Transportföretagens Hållbarhetspris 2024. I en intervju med Transportnet berättar bolagets vd Erik Alfredsson om den stora satsningen på ladd, om riskerna med att ligga i framkant och om politik som kan sätta krokben för hållbarhetsmålen.

Sedan 2018 har Norrköpingbaserade Alfredsson Transport inte köpt ett enda fossilt fordon. I dag drivs 45 procent av deras fordonsflotta med biogas eller el. Nu fortgår arbetet på flera fronter för att nå målet om en helt fossilfri verksamhet till 2025.

Under de senaste åren har företaget satsat stort på LBG-lastbilar och har även en biogasstation tillsammans med Svensk Biogas vid sin terminal i Norrköping. Samtidigt görs nu betydande investeringar inom eldrift.

I början på nästa år kommer företagets elflotta bestå av sju tunga och två lätta lastbilar. Dessutom inleder företaget i november ett pilotprojekt med en elektrisk HCT-lastbil.

I och med fordonssatsningen har Alfredsson inte haft tid att vänta på att andra aktörer bygger ut laddinfrastrukturen och har därför tagit saken i egna händer. Till hösten går de in i slutfasen av byggnationen av vad som kommer att bli en av Sveriges mest kraftfulla laddparker.

– Vi är lite bakbundna med de elbilar vi har i dagsläget, för det finns dåligt med laddmöjligheter i Norrköping i dag. Men när vi väl får vår laddinfra då blir det åka av, då kommer vi köra dem dygnet runt kan jag lova, säger Erik Alfredsson, vd på Alfredsson Transport.

I egen regi valde Alfredsson Transport att bygga laddparken som kommer bestå av sju snabbladdare för tung trafik med en effekt på 350-500 kilowatt, samt en Mega Super Charge-laddare med 1,2 megawattseffekt. Dessutom installeras 400 kilowatt solceller och 2,4 megawatts batterier som kommer att användas för peak shaving och lagring av solenergi.

– Det är den absolut största investering vi någonsin gjort. Det är en oerhörd mängd pengar för vår del som vi lägger på det.

Utöver den stora miljoninvestering som bolaget skjuter in på egen hand, har de också fått bidrag från Energimyndigheten på 11,5 miljoner för bygget.

Just nu är det inte kul att 40 procent av våra fordon är biogasbilar, när det kostar 20 kronor mer per mil.

Laddparken har kapacitet för långt många fler fordon än Alfredssons egna. Om investeringen ska kunna räknas hem är det därför avgörande att fler åkerier hittar till laddparken i Norrköping. Stationen ska vara driftsatt i mitten av december och kommer att vara tillgänglig för alla, 24 timmar om dygnet.

– Vi ligger strategisk bra till, bara 1400 meter från E4an och den är designad för att komma fram med 34,5 meter och 74 tons ekipage.

Finns det planer på att öppna laddstationer på andra platser framöver?

– Inte i steg ett. Men det är klart, om vi ser att vi får någon körning där det finns ett stort behov, så kan vi se över en sådan station.

Mitt emot laddparken finns biogasstationen som installerades för ett par år sedan ihop med Svensk Biogas, där LBG-bilarna tankas.

– Vi har de två framtida energislagen tycker jag. Det är klart att vätgas kan vara ett alternativ också, men det är en bit bort som vi ser det.

Är ni oroliga över riskerna som kommer med att ligga i framkant?

 – Den käftsmällen har vi redan fått när det gäller biogasen. Den satsade vi på och var lovade att den skulle vara skattebefriad till 2030, men så togs skattebefrielsen bort. Förhoppningsvis kommer det tillbaka, säger Erik Alfredsson och fortsätter:

– Just nu är det inte kul att 40 procent av våra fordon är biogasbilar, när det kostar 20 kronor mer per mil.

Erik Alfredsson påpekar att det finns vissa risker även med eldrift, särskilt när det gäller elförsörjningen. Men tack vare noggrann planering ser han inga större orosmoln när det gäller laddstationen som nu byggs. Strategin är att balansera belastningen, dra nytta av solcellerna och använda de inhemska batterierna för att hantera effekttoppar och snabba energibehov.

Att satsa på en MSC-laddare när det inte ännu finns bilar som klarar effekten, är det riskabelt?

– Vi ingår i ett projekt och kommer att få en helt ny provbil i slutet på första kvartalet 2025. Det är därför vi installerar den här laddaren, för att förse den bilen med energi.

Det ambitiösa målet om fossilfrihet till nästa år är inte omöjligt, men det hänger på politiska incitament, säger Erik Alfredsson.

– Med den här regeringen har vi jättesvårt att nå dit, för det är så stort gap mellan det miljövänliga och det smutsiga. Sedan 2015 har vi bjudit på merkostnaderna till våra kunder som väljer att åka grönt. Men nu när det skiljer 20 kronor milen går det inte längre.

Han menar att många kunder vill välja gröna transporter, men när de sedan ser prisskillnaden är det många som ändå väljer det smutsiga alternativet.

En annan faktor som lyfts fram i motiveringen till varför Alfredsson Transport vann Transportstyrelsens Hållbarhetspris 2024 är deras fokus på människor och social hållbarhet. Företaget har även startat en egen trafikskola i Norrköping, med syftet att både rekrytera fler förare och höja kvalitetsnivån.

Ni vann 50 000 kronor att skänka till ett hållbarhetsprojekt, vad blir det?

– Vi håller på att ta in förslag internet från våra anställda. Jag tror att vi kommer rikta oss mot något projekt eller forskning kring grön teknik. Exakt vad är inte bestämt.

Om Alfredssons Transport

Familjeföretaget grundades 1937 och har sitt säte i Norrköping.

Företaget har totalt 130 anställda i Sverige och Norge och äger samtliga 130 fordon själva.

Trafikerar hela Sverige och östra Norge.

Alfredsson Transport

Artikeln är en del av vårt tema om Laddinfrastruktur.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079