23948sdkhjf

DSV ska testa laddning i luften

Kanske kan kontaktledningar vara den saknade biten i vägtransporternas gröna omställning. 

Den danska speditören DSV ska delta i ett tyskt forskningsprojekt där de ska testa att etablera en elektrisk motorväg där ellastbilarna kan kopplas till luftledningar och laddas medan de kör.

Det uppger DSV i ett pressmeddelande.

– Om elmotorvägar blir verklighet och får stor spridning i hela Europa kommer det att skapa nya möjligheter att elektrifiera väggodstrafiken och erbjuda kunderna mer hållbara vägtransporter utan förseningar, säger Søren Schmidt, vd för DSV Road, enligt meddelandet.

Projektet pågår utanför Frankfurt där en av DSV:s underleverantörers chaufförer har kört en 10 kilometer lång provrutt med gods till och från Frankfurts flygplats. Sträckan kommer snart att utökas till 17 kilometer.

Via en databox i lastbilen kan forskare från Darmstadts tekniska högskola se data från över 150 olika mätpunkter, inklusive batteriladdningsstatus och bränsleförbrukning. Den kunskapen kompletteras med veckovisa intervjuer med föraren.

Framtidens motorvägar

Även om tekniken för elmotorvägar är relativt ny, har ett stort antal pilotprojekt redan genomförts i bland annat här i Sverige och Tyskland.

Många aktörer ser de elektriska motorvägarna som en viktig bit i den gröna omställningen av vägtransporter och både Scania och Volvo har meddelat att de är redo att investera miljarder i ellastbilar som kan utnyttja tekniken. Och på DSV är tekniken tydligen också en viktig förutsättning för en hållbar transportsektor.

– Utan rätt infrastruktur finns det en risk att laddstationer skapar betydande flaskhalsar med långa stopp och långa förseningar för elfordon, säger Søren Schmidt och tillägger:

– Som ett av de ledande företagen i branschen ser vi det som vårt ansvar att bidra till utvecklingen av ny teknik som till exempel elektriska motorvägar.

Danmark överväger också hur tekniken kan användas. Danska Vägdirektoratet har beslutat sig för att överväga om den kan tas i bruk mellan Öresundsbron och den framtida Fehmarnförbindelsen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156