23948sdkhjf

Mobil laddenhet ska möjliggöra hållbara transporter

För att kunna distribuera varor till butiker och restauranger under sportlovsveckorna i Åre har Scania placerat ut en mobil laddenhet.

Den mobila laddenheten ryms i en container och ska möjliggöra åkeriet Sandberg & Jonsson transporter av varor till bland annat restauranger och butiker, eftersom det saknas snabbladdning för tunga fordon på platsen.

– Under den mest intensiva semesterperioden i de svenska fjällen vill vi gå i spetsen för varutransporter med ellastbilar, även på platser med begränsade möjligheter till laddning. Under de närmaste åren kommer vi att se en allt större andel av varutransporter med ellastbilar och vi vill bana väg för framtidens hållbara transporter, säger Jessica Björkquist, ansvarig för e-mobilitet på Scania Sverige, i en kommentar och fortsätter:

– En ellastbil, som i det här fallet laddas med grön energi, minskar sitt koldioxidutsläpp med upp till 90 procent jämfört med motsvarande diesellastbil. Med en mobil laddenhet vill vi visa att elektrifiering är möjlig här och nu och att man inte behöver vänta på vare sig nätkapacitet eller laddstolpe för att kunna elektrifiera.

Sandberg & Jonsson levererar på uppdrag av Martin & Servera, varor till omkring 35 restauranger, kaféer och offentliga verksamheter i Åre. Tidigare förra året tog de emot en Scania 25P som vanligtvis laddas på depån i Östersund.

Under sportlovsveckorna kommer fordonet att köra mellan Östersund och Åre med snabbladdning vid Scanias enhet i Åre. Den mobila laddenheten har en kapacitet på upp mot 150 kW.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08