23948sdkhjf

Rekordmängder miljöfarligt gods stoppades förra året

Under 2022 stoppade Tullverket 1 043 ton miljöfarligt avfall i Sverige från att exporteras till utlandet. Det är rekordsiffror jämfört med året innan då 627 ton stoppades innan godset hann lämna landet.

Exporten av miljöfarligt avfall till utlandet ökar. Under fjolåret tog Tullverket och länsstyrelser emot 71 ärenden gällande olaglig avfallsexport, vilket är en ökning jämfört med 2021 då 51 ärenden inkom.

Den största ökningen av ärenden kommer från Stockholmsområdet där siffran mer än fördubblats.

Det uppger Tullverket i ett pressmeddelande. 

– Vi ser tyvärr att företag och privatpersoner i en allt större omfattning försöker exportera svenskt avfall till utvecklingsländer. Samtidigt är jag nöjd över att vi under 2022 lyckades stoppa så många exporter av farligt avfall, säger Henrik Sjökvist, biträdande chef på Tullverkets kontrollavdelning, i en kommentar.

Främst är det länder i Afrika och Asien som det miljöfarliga godset varit på väg att exporteras till. Tidigare förra året stoppades exempelvis sex containrar med 167 ton miljöfarligt gods som var på väg till Pakistan.

Tullverket skriver att få fall leder till åtal och att avfall som belagts med exportförbud, ofta återförs till exportören. Det har lett till att exportörerna försökt föra ut godset igen fast från en annan hamn. Ett annat problem myndigheten tampas med är att personer kan dela på samma container, vilket gjort det svårare att utreda vem som har ansvaret för innehållet.

Samtidigt håller EU på med att ta fram en ny förordning som väntas resultera i hårdare regler.

– Allt tyder på att fler sorters avfall kommer att bli förbjudna. Dessutom väntas fler länder sättas upp på listan dit avfall inte får exporteras. Det kommer också bli tuffare påföljder för de som bryter mot regelverket, säger Martin Johansson, sakkunnig på Tullverket.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.058