23948sdkhjf

Autonoma transportrobotar löser logistikuppgifter för företag

Transportrobotar kan ersätta manuellt arbete som vanligtvis utförs av en gaffeltruck.

På bildelsleverantören Forvias fabrik i Písek, Tjeckien, rör sig 14 transportrobotar bland de anställda. Robotarna arbetar dygnet runt och hjälper de olika skiftlagen att transportera delar mellan löpande band och transportera färdiga varor till logistikområdet.

För Forvia har robotarna inneburit att effektiviteten på fabriken har ökat, eftersom logistikuppgifterna nu flyter på mycket lättare. Därmed har investeringen i de 14 robotarna betalat sig på två år. Samtidigt har det blivit en säkrare arbetsplats eftersom behovet av gaffeltruckar har minskat.

– Mobila robotar hjälper oss att skapa ordning och reda på fabriksgolvet och göra våra produktionsprocesser mer stabila och pålitliga. Det är särskilt viktigt för oss att vi kan säkerställa stabilitet i verksamheten över alla tre skift. Det vi uppskattar mest med robotarna är deras autonomi. De rör sig fritt på fabriksgolvet utan någon specifik nödvändig utrustning, säger Martin Horáček, som är fabrikens Supply Chain Operations Manager, i ett pressmeddelande för Transportnets systertidning Fremtidens Logistik.

Mer specifikt handlar det om MiR-robotar från den danska tillverkaren Mobile Industrial Robots. Sju av dem är den så kallade modellen MiR600, som kan transportera större föremål som pallar och färdiga produkter, medan de övriga sju är en mindre modell, den så kallade MiR250.

Alla robotar är helautomatiserade och kan programmeras att köra olika rutter. Dessutom kan de kommunicera med automatiska dörrar och känna igen personer som kommer in i deras körfält.

Skepticism övergick till entusiasm

Det är inte bara på fabriken i Tjeckien som robotar tar över ansvaret för logistikuppgifter. Det norska möbelföretaget Haugaard har också investerat 75 miljoner danska kronor (133 miljoner svenska kronor) i tre transportrobotar.

– En del var skeptiska i början till den här enorma omställningsprocessen, men när de skulle börja med den nya produktionslinjen och robotarna var entusiasmen stor. Ingen har förlorat sitt jobb. Tvärtom. Vi sysselsätter nu 35 anställda, bland annat inom montering och bearbetning, och av dessa 6 som enbart arbetar med mjukvara. Vi eliminerar bortkastad tid med mobila robotar, eftersom våra anställda kan fokusera på sina arbetsuppgifter istället för att lägga tid på att transportera material, säger Steinar Gulaker, som är daglig chef på Haugstad Møbel.

De 3 robotarna levererades av det norska företaget Robotic Innovation, och används bland annat för att frakta ut företagets produkter till lastbilarna som ska transportera varorna vidare.

– När maskinomställning och logistik sker automatiskt är det inte längre viktigt att ha stora serier av stycken. Nu kan vi ta fram beställningarna allt eftersom de kommer in, vilket ger oss mycket kortare ledtid, säger Steinar Gulaker och understryker:

– Det är inte robotarna och maskinerna i sig som är nyckeln till framgång, utan integrationen och logistiken mellan maskinerna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078