23948sdkhjf

Hanteringen av undantag för stora och tunga transporter ska utredas

Behovet av tyngre och bredare transporter är stort och varje år får Trafikverket in omkring 33 900 ansökningar om undantag för stora och tunga transporter. Nu ska handläggningsprocessen utredas.

Det står klart efter att regeringen gett Trafikverket i uppdrag att utreda handläggningen och hur den kan bli enklare och effektivare.

I ett pressmeddelande skriver regeringen att det finns tecken på att många transporter sker utan beviljat undantag, vilket i sin tur kan leda till osund konkurrens, samt att handläggningarna, som utförs av Trafikverket och kommuner, sker på olika sätt och tar olika lång tid.

– Vi vill att hanteringen av ansökningarna ska bli enklare. Som det är nu kan den som ska genomföra transporten få vänta från tio minuter till över en månad på besked efter sin begäran om undantag. Regeringen ger därför Trafikverket i uppdrag att titta på om det går att effektivisera hanteringen, säger Andreas Carlson (KD), infrastruktur- och bostadsminister.

Uppdraget ska redovisas senast den 17 juni 2024, och då ska Trafikverket redogöra för hur möjligheterna ser ut att helt eller delvis, sköta ärendehandläggningen och fatta beslut om de undantag som i dag hanteras av kommuner.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078