23948sdkhjf

Miljardaffären: Ett steg närmare försäljning av DB Schenker

Deutsche Bahns styrelse har fått i uppdrag att se över en potentiell försäljning av logistikbolaget.

Efter många spekulationer om en försäljning av DB Schenker, fattade Deutsche Bahns styrelse förra veckan beslut om att förbereda och se över en potentiell försäljning av logistikverksamheten.

Det uppger bolaget i ett pressmeddelande.

Beslutet innebär att styrelsen ska se över en potentiell försäljning av upp till 100 procent av aktierna i DB Schenker, men exakt hur en försäljning ska gå till kommer att fattas vid ett senare tillfälle.

”Att sälja DB Schenker skulle ytterligare skärpa DB Groups fokus på sin Strong Rail-strategi och på DB:s kärnverksamhet. Målet med koncernens strategi, som lanserades 2019, är att flytta trafiken till miljövänlig järnväg, både inom person- och godstransporter, och att bygga ut järnvägsinfrastrukturen i Tyskland” står det att läsa i pressmeddelandet.

Bolaget skriver också att försäljning kommer att genomföras om det innebär en ekonomisk fördel för DB Group. Vid en försäljning kommer intäkterna att stanna kvar i koncernen för att användas till att minska skulderna.

Tidigare har det spekulerats i eventuella köpare, där DSV och Mærsk pekats ut av Transportnets systertidning Fremtidens Logistik som intresserade. Deutsche Bahn skriver dock i pressmeddelandet att de inte vill påskynda en eventuell försäljning, och Reuters rapporterar att planerna på att inleda en försäljning kan bli av under det tredje eller fjärde kvartalet nästa år.

Enligt Reuters, som hänvisar till insatta personer, kan DB Schenker vara värt 22 miljarder euro (242 miljarder svenska kronor). Reuters uppger också att logistikverksamhetens rörelseresultat kan minska till närmare 1,2 miljarder euro under nästa år, jämfört med förväntade 2,1 miljarder euro under 2022.

DB Schenker

DB Schenker har omkring 76 100 anställda i fler än 130 länder. Under det första halvåret 2022 hade de ett rörelseresultat på 1,2 miljarder euro, det vill säga cirka 13 miljarder svenska kronor. DB Group levererade ett rörelseresultat på 876 miljoner euro, motsvarande 9,6 miljarder kronor. Samtidigt ökade intäkterna med omkring 28 procent.

Deutsche Bahn

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126