23948sdkhjf

Batteripriserna når nya höjder

Priserna på litiumjonbatterier når de högsta siffrorna sedan 2010.

Analysbolaget BloombergNEF har analyserat priserna på litiumjonbatterier sedan 2010. I den senaste analysen för 2022, kan de konstatera att stigande priser på råvaror och batterikomponenter samt ökande inflation, lett till att priset på litiumjonbatterier fått en rejäl skjuts uppåt.

I år har priset på litiumjonbatterier ökat med sju procent till ett genomsnittspris på 151 USD/kWh, det vill säga 1 555 kronor per kWh. Enligt BloombergNEF kommer priserna att hålla i sig på liknande nivåer även nästa år för att sjunka 2024.

Litiumjonbatterier använda bland annat i elfordon, bussar och stationära lagringsprojekt, och när det kommer till batteripaket för elfordon (BEV) låg priserna 1418 kronor /kWh under 2022.

– Råvaru- och komponentprishöjningar har varit de största bidragsgivarna till de högre cellpriserna som observerades 2022. Mitt i dessa prisökningar för batterimetaller, har stora batteritillverkare och biltillverkare har vänt sig till mer aggressiva strategier för att skydda sig mot volatilitet, inklusive direktinvesteringar i gruv- och raffineringsprojekt, säger Evelina Stoikou, huvudförfattare till rapporten på BNEF.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
TIP tar över EURO-Leasings trailerflotta i Danmark
Kraftig ökning av konkurser
Helautomatiserat när DHL öppnar sin nya terminal
Efter 2M-kollapsen: Maersk säljer ikoniskt containerfartyg till MSC
SLP köper ytterligare en logistikfastighet
Transportföretagen vill se justerade kör- och vilotidsregler
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
Dagens Handel
RS & FastFood

Sänd till en kollega

0.094