23948sdkhjf

Batteripriserna når nya höjder

Priserna på litiumjonbatterier når de högsta siffrorna sedan 2010.

Analysbolaget BloombergNEF har analyserat priserna på litiumjonbatterier sedan 2010. I den senaste analysen för 2022, kan de konstatera att stigande priser på råvaror och batterikomponenter samt ökande inflation, lett till att priset på litiumjonbatterier fått en rejäl skjuts uppåt.

I år har priset på litiumjonbatterier ökat med sju procent till ett genomsnittspris på 151 USD/kWh, det vill säga 1 555 kronor per kWh. Enligt BloombergNEF kommer priserna att hålla i sig på liknande nivåer även nästa år för att sjunka 2024.

Litiumjonbatterier använda bland annat i elfordon, bussar och stationära lagringsprojekt, och när det kommer till batteripaket för elfordon (BEV) låg priserna 1418 kronor /kWh under 2022.

– Råvaru- och komponentprishöjningar har varit de största bidragsgivarna till de högre cellpriserna som observerades 2022. Mitt i dessa prisökningar för batterimetaller, har stora batteritillverkare och biltillverkare har vänt sig till mer aggressiva strategier för att skydda sig mot volatilitet, inklusive direktinvesteringar i gruv- och raffineringsprojekt, säger Evelina Stoikou, huvudförfattare till rapporten på BNEF.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062