23948sdkhjf

Mærsks vd avgår

Søren Skou, Mærsks nuvarande vd, lämnar över stafettpinnen till Vincent Clerc från och med nästa år.

Från och med 1 januari 2023 tar Vincent Clerc över posten som vd i A.P. Møller - Mærsk och ersätter därmed Søren Skou, framgår i ett pressmeddelande. Vincent Clerc är för närvarande vd för Ocean & Logistics inom Mærsk. 

Mærsk kallar Søren Skous avgång som planerad och Mærsks styrelseordförande, Robert M. Uggla, lovordar den avgående vd:n. 

– Som vd för Mærsk har Søren varit avgörande för att omdefiniera Mærsk till en kundcentrerad end-to-end logistikleverantör med en global ledande position inom hållbara transportlösningar. På styrelsens vägnar tackar jag Søren uppriktigt för hans värdefulla ledarskap och imponerande resultat. Jag är lika tacksam för Sørens stöd till vd-efterträdaren, vilket säkerställer att bolaget inte tappar fart i sina strategiska satsningar på en föränderlig och svår marknad, säger Robert M. Uggla i ett uttalande.

Søren Skou har varit i Mærks-koncernen i snart fyrtio år, varav elva år som vd för Maersk Tankers, fyra år som vd för Maersk Line och närmare sju år som vd för Mærsk. Søren Skou påpekar i tillkännagivandet att det är rätt tidpunkt för en ny vd att ta över.

– Företaget har fungerat väldigt bra de senaste åren. Vi har aldrig varit starkare ekonomiskt, och vi har en inspirerande och visionär plan för fortsättningen av vår globala integratorstrategi, som kommer att vägleda Maersk under många år framöver. Jag har arbetat nära Vincent i mer än ett decennium och jag är övertygad om att han är redo att ta företaget till nästa nivå. Jag ser fram emot ett nytt kapitel i livet där jag kommer att fortsätta arbeta på icke-verkställande nivå och ha mer tid för min familj och för andra intressen.

Ordförande Robert M. Uggla håller också med om att tiden är mogen för Vincent Clerc att ta över.

– Vincent Clerc har visat stor strategisk insikt, en förmåga att genomföra komplexa planer och leverera långsiktigt aktieägarvärde genom övertygande kundlösningar. Den starka medvinden som gynnade försörjningskedjan under pandemin närmar sig sitt slut. Med allt mer utmanande utsikter anser styrelsen att Vincent har rätt erfarenhet och kompetens som vd för att driva och säkra Mærsks strategiska och organisatoriska utveckling under de kommande åren, säger han i tillkännagivandet.

Under det nya året kommer ledningsgruppen att bestå av vd Vincent Clerc, finanschef Patrick Jany, Henriette Hallberg Thygesen och Navneet Kapoor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078