23948sdkhjf

Laddat i Norrland: Första stationen för tunga transporter

Den första publika laddplatsen för bussar och lastbilar har öppnat i norra Sverige, rättare bestämt i Skelleftehamn.

Laddstationen är en del av Skellefteå Krafts satsning på elektrifieringen av tunga transporter, och stationen har kommit till genom ett samarbete mellan kraftproducenten och aktörer i regionen.

Omkring 9,5 miljoner kronor har investerats i stationen som ska kunna ladda tre lastbilar samtidigt med en effekt på 300 kW.

– Det unika i den här satsningen för snabbladdning av tunga fordon är att aktörer från hela värdekedjan samarbetar i en region där elektrifieringen är i fokus. Övergången till förnybar el som huvudsaklig energikälla är avgörande för en hållbar samhällsomställning. Med förnybar energi kan vi driva omställningen bland annat genom elektrifierade transporter och fordon, säger Fredrik Jonsson, affärsenhetschef E-mobilitet på Skellefteå Kraft, i en kommentar.

Den industriella utvecklingen i norra Sverige går snabbt framåt. I Skellefteåregionen finns företag som Northvolt, Boliden, Scania och Wibax.

– Elektrifieringen går snabbt framåt. Scania erbjuder nu ellastbilar för transportuppdrag i stad och region, på sikt även fjärrtrafik. Nyckeln i omställningen är ett effektivt samarbete i hela värdekedjan. Med ökad tillgång till publik snabbladdning blir det tryggare för våra kunder att gå över till eldrift, säger, Jessica Björkquist, ansvarig för E-mobility, Scania Sverige.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11