23948sdkhjf

Nu har den första levererats: Ellastbilen byggd i fossilfritt stål

Som första lastbilstillverkare i världen har Volvo börjat använda fossilfritt stål i sina lastbilar och nu har den första elektriska lastbilen med fossilfritt stål levererats.

– Vår resa mot nettonollutsläpp innefattar både att göra våra lastbilar fossilfria i drift, och att på sikt helt ersätta materialet i dem med fossilfria och återvunna alternativ, säger Jessica Sandström, global produktchef på Volvo Lastvagnar.

Bland de kunder som vill ha fossilfritt stål i några av sina elbilar finns Amazon, DFDS och Unilever.

Amazons mål är att alla deras aktiviteter måste vara koldioxidneutrala år 2040, medan DFDS har förbundit sig att tillhandahålla grönare transport- och logistiklösningar för sina kunder.

– DFDS är engagerade i den gröna omställningen och i att leverera hållbara transport- och logistiklösningar. Varje steg i omställningen av logistikbranschen för oss närmare ett koldioxidfritt samhälle och därför är vi glada att några av våra nya eldrivna lastbilar som snart levereras också tillverkas med fossilfritt stål, säger Niklas Andersson, Executive Vice President and Head of Logistics Division på DFDS.

På Amazon är budskapet att man behöver partners som Volvo Lastvagnar för att kunna nå sina ambitiösa klimatmål.

Helt ny teknik

Det fossilfria stålet tillverkas av SSAB och tillverkas med en helt ny teknik med fossilfri el och väte. Resultatet är en betydligt lägre klimatpåverkan och ett viktigt steg mot att skapa en utsläppsfri värdekedja.

Det första stålet som produceras med väte används i eltruckens chassi, som är stommen i lastbilen på vilken alla andra huvudkomponenter är monterade. I takt med att tillgången på fossilfritt stål ökar kommer det även att introduceras i andra delar av lastbilen.

Fakta:

  • Idag kommer cirka 30 procent av materialen i en ny Volvolastbil från återvunnet material.
  • Upp till 90 procent av en Volvolastbil kan återvinnas vid slutet av sin livslängd.
    Fossilfritt stål blir ett viktigt komplement till det återvunna stålet som även används i Volvos lastbilar.
  • Volvo Lastvagnar har förbundit sig till Parisavtalets mål att bekämpa klimatförändringar och att uppnå växthusgasneutralitet i hela värdekedjan senast 2040.

Källa: Volvo Trucks

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094