23948sdkhjf

Solceller ska göra Julas lager självförsörjande

På Julas Centrallager har strax över 6 000 solcellspaneler placerats ut på byggnadens 178 000 kvadratmeter stora tak. Tillsammans har panelerna en effekt på 3, 1 MW och är det första steget i projektet med solceller som startade för två år sedan.

– Efter en gedigen analys har vi landat i att vi vill bygga ett system som passar oss på Jula, vi är ju vana att fixa saker själva. Med den här nya solcellsparken kommer vi vara självförsörjande, och här kommer vi kunna ladda våra nya 32 meter långa el-lastbilar, säger Lennart Karlsson, vd Jula Logistics och projektägare till solcellsinitiativet i en kommentar och fortsätter:

– Tillsammans med nära samarbetspartners har vi tagit fram en lösning där vi har delat upp samtliga komponenter som behöves till anläggningen. Vi köpt panelerna, kablar, inverterare, ställverk, ballast, montagesystem med mera direkt från tillverkare, vi har dessutom konstruerat egna fixeringarna för inverterarna genom en lokal entreprenör. Det är noggranna beräkningar och tester som ligger till grund för det arbetet.  

Solcellerna beräknas tillverka omkring 2 500 MWh per år och motsvarar ungefär Julas halvårsförbrukning av el.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078