23948sdkhjf

Förnybart billigaste sättet driva dieselmotor

Det förnybara bränslet RME minskar både bränslekostnaden och koldioxidutsläppen. Efter att den tillfälliga skattelättnaden på fossil diesel släppte den 1 oktober.

Listpriset på Ecobränsle RME är i veckan 18,97 kr/liter + moms, uppger Energifabriken i ett pressmeddelande. Det betyder att en lastbil eller buss som körs på Ecobränsle RME kan spara en femhundring varje gång den tankas, jämfört med vanlig diesel. Har du en större flotta, kan det handla om sexsiffriga belopp. 

– Nu gäller det att vara snabb för utnyttja det unika läget när förnybart och lågt pris möts. Politikerna har förslag på bordet där de åter vill sänka kostnaden för fossila drivmedel. Men priset på Ecobränsle RME ser trots det, ut att vara attraktivt det närmaste halvåret, säger Henrik Fridholm, marknadschef på Energifabriken.

Ecobränsle RME är ett 100 procent förnybart biodrivmedel som produceras från svensk raps i Karlshamn. Koldioxidreduktionen är mer än dubbelt så hög som i reduktionsplikten, upp till 75 procent. Vinteregenskaperna är goda, CFPP, cold filter plugging point är -25 grader. RME är ett av de förnybara alternativ som används för att ersätta fossilt drivmedel i syfte att uppnå ett förnybart transportsamhället.

– Det är viktigare än någonsin att använda inhemska drivmedel, infrastruktur för energi har sprängts i vår ekonomiska zon. Råvaror och produktion av Ecobränsle RME sker inom landet och är inte beroende av import, fortsätter Henrik Fridholm.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Körde för fort – åtalas
Dachser satsar på AI fullt ut
Märsta Förenade i nytt uppdrag
DOM: Fel att utesluta SD-politiker ur facket
Stihl storinvesterar i nya logistiklösningar
Postnord miljardinvesterar i ny fordonsflotta
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
Dagens Handel
RS & FastFood

Sänd till en kollega

0.079