23948sdkhjf

Scania testar autonoma fordon på allmän väg

Tillsammans med HAVI Supply Chain testar Scania en autonom lastbil som ska transportera gods.

Pilotprojektet med den autonoma lastbilen blir först i Europa och kommer att ske under vanliga trafikförhållanden mellan logistikhubbarna i Södertälje och Jönköping.

Sträckan den autonoma lastbilen kommer köra mäter cirka 300 kilometer och kommer att hanteras manuellt av en förare under den första och sista delen av rutten.

– Vi vet att transportsystemet kommer förändras under kommande år, och att industrin har utmaningar med förarbrist och minskade marginaler. Så förändringsprocessen mot autonom teknik behöver hända nu. Vi behöver lära oss om autonom verksamhet så att vi är redo så snart tekniken är det. Vi tror att den här piloten kommer vara ett väldigt viktigt steg, säger Robert Melin Mori, projektledare Scania, och ansvarig för initiativet, i en kommentar.

Syftet med pilottestet är att se hur tekniken fungerar och visa hur autonoma lastbilar kan användas som en del av ett logistiskt hubb-till-hubb-flöde

– Vi genomför en autonom transportlösning under verkliga förhållanden, med kommersiell last för tredje part. Ingen har tidigare gjort detta i Europa. Det känns mycket bra att arbeta med HAVI i den här piloten, tillägger Peter Hafmar, Head of Autonomous Solutions, Scania.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094