23948sdkhjf

Dachser redo för vätgasbilar

Dachsers planer på praktiska tester av utsläppsfria lastbilar går stadigt framåt.

Företaget planerar redan att sätta två vätgasbränslecellsbilar i drift i Tyskland till nästa år.

Det är så kallade FCEV-lastbilar – Fuel-Cell Electric Vehicles. Dachser har valt att testa bilar av varje märke: en 27-tons Hyundai Xcient och 19-tons Enginius Bluepower.

Enligt planen ska Hyundai Xcient bränslecellslastbil levereras i Magdeburg i början av 2023. Fordonet, som har en tillåten totalvikt på 27 ton och 18 pallplatser, erbjuder en räckvidd på upp till 400 kilometer. Därför kommer den att kunna användas i tvåskiftsdrift.

Under dagen ska lastbilen testas för regional distribution i Magdeburg-området och på natten kör den på fasta rutter till Dachsers filial i Berlin-Schönefeld. För nattkörning är utsläppsfordonet utrustat med en dubbelaxlad släpvagn med växelflak.

När fordonet levereras kommer anläggningar att etableras där lastbilen kan fylla på vätgas nära Dachsers filialer i Magdeburg och Berlin.

Dachsers avtalspartner i detta projekt är H2 Delivery Truck Pool GmbH & Co. KG i Magdeburg. Försäljningsbolaget är en del av H2 Green Power & Logistics GmbH, som presenterade logistiklösningar baserade på vätgasdrivna kommersiella fordon i form av FCEV-lastbilen Hyundai Xcient på sin roadshow till 11 tyska städer i slutet av 2021.

Lastbilen körs av yrkesförare som är utbildade hos Dachser.

Utsläppsfritt i Hamburg

Från mitten av 2023 kommer Dachser att sätta in en Bluepower 1938 FCEV-lastbil från företaget Enginius i Bremen – ett dotterbolag till Faun Group – för leveranser i centrala Hamburg.

Bluepower 1938 har en tillåten totalvikt på 19 ton och kan transportera upp till 18 pallar gods i sin lådsläp. Dess beräknade räckvidd på 250 kilometer plus reserv är idealisk för leverans i städernas centrum och erbjuder också mycket hög potential för energiåtervinning.

– Det finns stor potential för vätgasbilar i Dachsers europeiska styckegodsnätverk. Därför ser vi fram emot att ta de första vätgasdrivna lastbilarna i bruk. De kommer att ge oss möjlighet att samla värdefulla praktiska erfarenheter, säger Stefan Hohm, Chief Development Officer (CDO) och ledamot i direktionen på Dachser.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Ytterligare logistikanläggning tar fart – Helsingborg växer
Rekordmängder miljöfarligt gods stoppades förra året
Volvos finanschef lämnar omedelbart
Från Malmö till Vilhelmina – elever kör lastbil genom Sverige
Här har ellastbilar företräde
Efter framgångsåret – DSV räknar med bakslag i år
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
Dagens Handel
RS & FastFood

Sänd till en kollega

0.112