23948sdkhjf

St1 och Vattenfall i samarbete för fossilfritt flygbränsle

Vattenfall och St1 ingår nytt partnerskap för att producera en stor mängd fossilfritt e-flygbränsle på den svenska västkusten.

Vattenfall och St1 kommer att utföra en genomförbarhetsstudie med målet att kunna ta fram en fossilfri värdekedja för produktion av elektrobränsle med havsbaserad vindkraft. Samarbetet innebär att Vattenfall ska arbeta för att utveckla en infrastruktur för vätgasförsörjning från havsbaserad vindkraft på västkusten, medan St1 har för avsikt att använda den fossilfria vätgasen för att producera en miljon kubikmeter elektrobränsle, primärt avsett att användas som hållbart flygbränsle. Volymen motsvarar till exempel den årliga flygbränsleförbrukningen vid Arlanda. Den första produktionen är tänkt att inledas 2029.

– Jag är väldigt glad över det här samarbetet med St1. Vi är två företag med samma målsättning: att bekämpa klimatförändringarna. För oss på Vattenfall är elektrifieringen av samhället och industrin en central del av vår affärsstrategi. Att utveckla och optimera värdekedjorna för havsbaserad vindkraft och fossilfri vätgas är en mycket intressant väg framåt. Vår starka och växande portfölj för utveckling av svensk havsbaserad vindkraft, som i dagsläget utgörs av mer än 20 TWh, innebär stora möjligheter, säger Anna Borg, vd och koncernchef, Vattenfall i ett pressmeddelande.

Två tredjedelar av Sveriges koldioxidutsläpp kommer i dag från industri och transporter. Vattenfall samarbetar med industrin för att på ett aktivt sätt introducera både direkt elektrifiering och indirekt elektrifiering, via fossilfri vätgas. Det finns enorma möjligheter att minska utsläppen på svenska västkusten för till exempel raffinaderi- och petrokemiindustrin.

– Energibolag måste vara modiga nog att gå i bräschen och satsa på skalbara lösningar som kan förändra situationen i grunden. Vi är mycket stolta över vårt partnerskap med Vattenfall eftersom vi båda är mycket angelägna att lyckas med ett genombrott av det här slaget och som är centralt för energiomställningen. Strategiska och långsiktiga partnerskap inom olika områden är vitala för att kunna genomföra St1:s investeringsprogram för hållbara bränslen. De visar också hur viktigt det är med samarbeten inom industrin och mellan olika värdekedjor för att kunna uppfylla de ambitiösa nordiska klimatmålen, säger Henrikki Talvitie, vd, St1 Nordic Oy.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094