23948sdkhjf

Produktionsstart för Mercedes-Benz andra ellastbil

Nu har Mercedes-Benz startat serieproduktion av eEconic, fordonstillverkarens andra eldrivna lastbilsmodell efter eActros som började tillverkas i höstas. eEconic med sin låga hytt, bra sikt och låga insteg är speciellt avsedd för körningar med många stopp i stadsmiljö. 

– Det är ju i stadskörning fördelarna med eldrift är mest påtagliga, säger Bengt-Ove Hedborg som är försäljningschef för Mercedes-Benz Lastbilar i Sverige.

– Du slipper inte bara avgaser utan även buller, vilket gör att det går att köra på andra tider på dygnet än med en dieselbil – utan att störa. För att inte tala om hur mycket bättre arbetsmiljö det blir i hytten.

eEconic är i grund och botten samma lastbil som Econic med förbränningsmotor. En modell som är mycket populär inte minst bland renhållningsföretag. Lastbilen har ett mycket lågt insteg och stora rutor som gör att det är lättare att ha koll på oskyddade trafikanter i bilens närhet. Den har också ”bussdörrar” på höger sida och plant golv. Det gör att föraren inte behöver gå ut på trafiksidan av lastbilen.

eEconic har samma elektriska drivlina som eActros. Det betyder två elmotorer monterade på bakaxeln med en samlad maxeffekt på 536 hk (400 kW). Motorerna får sin energi från tre batteripaket på tillsammans 336 kWh vilket ger en maximal räckvidd på ca 30 mil. Att ladda 10 – 80 % tar ca 1,5 timme med full laddeffekt på 160 kW.

– Många av de som beställt eEconic är renhållningsföretag och där kommer även sopaggregaten att drivas på el. Det ger en praktisk daglig räckvidd i full produktion på ca 15 mil vilket med marginal täcker behoven på de allra flesta slingor som körs i stadstrafik.

eEconic kommer som 6 x 2 med 4 meter hjulbas och en totalvikt på 27 ton.

De första exemplaren av eEconic kommer till Sverige i höst. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
DB Cargo utvecklar linjen Kina – Sverige
SGL köper tyskt fraktbolag
Veckans konkurser: Bolag med 40 anställda i konkurs
Mäktigt bergrum lockade 4 000
Orderingången på tunga lastbilar i USA ökade i maj
Trafikverkets tuffa och ovanliga nystart på Västlänken

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.375