23948sdkhjf

Kilenkrysset säljer mark för miljarder

Säljer 121,3 hektar mark till industri- och logistikfastighetsutvecklare.

Nyligen genomförde Kilenkrysset en rekordstor markförsäljning till industri- och logistikfastighetsutvecklarna Panattoni. Förvärvet omfattar sju tomter på totalt 121,3 hektar i Stockholmsregionen och Skåne. Prislappen? 3,1 miljarder kronor.

Det framgår ur ett pressmeddelande.

Affären uppger Kilenkrysset är den största som genomförts i Sverige rörande detaljplanelagd mark. Panattonis förvärvade mark har godkänd detaljplan och möjlighet till att utveckla totalt 661 450 kvadratmeter logistisk bruttouthyrningsyta, till en beräknad total investeringsvolym på mer än 10 miljarder kronor.

Den svenska efterfrågan på modern hållbar lagerkapacitet är mycket stor och överstiger kraftigt det begränsade utbudet. Vi är övertygade om att våra kommande projekt blir mycket attraktiva på den svenska marknaden. Det har varit en otroligt smidig process med Kilenkrysset. Vi har många gemensamma värderingar bolagen emellan och vi ser fram emot ett långsiktigt samarbete, säger Fredrik Jagersjö Rosell, vd för Panattoni Sverige som nyligen etablerat sitt huvudkontor i Göteborg.

På markytan planerar Panattoni att utveckla 19 lagerlokaler, där 16 planeras att byggas i Strängnäs, Nykvarn och Enköping utmed motorvägarna E18 och E20. Två lagerlokaler kommer att byggas i Rosersberg medan en byggs i Staffanstorp.

– Med vår landbank om cirka 30 miljoner kvadratmeter och våra långsiktiga åtaganden inom detaljplanering samt byggnation och finansiering av våra områdens infrastruktur har vi inte kapacitet att på egen hand bygga och utveckla på all vår mark. Med Panattoni har vi hittat en partner som kommer att uppfylla både Kilenkryssets och våra kommuners önskan: en snabb och storskalig utvecklingsplan som i kombination med kommunernas positiva inställning uppskattningsvis kommer att skapa tusentals arbetstillfällen. Panattonis satsning kommer att bli ett viktigt tillskott till Mälardalsregionens utveckling under många år framöver. säger Jan Persson vd, ägare och styrelseordförande Kilenkrysset.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
DOM: Fel att utesluta SD-politiker ur facket
Stihl storinvesterar i nya logistiklösningar
Postnord miljardinvesterar i ny fordonsflotta
”Du kan spara en halv miljon om året på Byggbilen”
Einride tar in rekord-kapital
Efter uppköpet – åtta orter blir två regioner
Andra Nordiska Medier
Entreprenad
Dagens Handel
RS & FastFood

Sänd till en kollega

7.104